WIGEMARK S HRVATSKIM PARLAMENTARCIMA : Izmjeniti Izborni zakon i osigurati neometano održavanje izbora

Vrijeme:55 sec

 

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark danas je na sastanku s predsjedateljima Zastupničkog i Doma doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krištom i Barišom Čolakom, te šefom Kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Nikolom Lovrinovićem i šefom Kluba Hrvata u Domu naroda Ljiljanom Zovko naglasio odgovornost svih bh. institucija i izabranih dužnosnika da osiguraju da se izbori 2018. godine održe neometano i da institucije budu pravovremeno formirane, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Pozvao je sve političke aktere u BiH da se obvežu na razgovor o mogućim izmjenama Izbornog zakona u duhu dijaloga i konsenzusa.

– Svaki prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava i približiti zemlju standardima EU. Daljnja poboljšanja u provedbi izbora, navedena u preporukama ODIHR-a, također su potrebna kako bi se osigurala transparentnost izbora i povjerenje u izborni proces – istaknuo je Wigemark.

Također, na sastanku je istaknuo potrebu da BiH finalizira reformu sustava javnog emitiranja, uključujući i osiguravanje financiranja javnih emitera.

Europska unija će nastaviti podržavati konstruktivne napore u prevladavanju razlika i postizanju napretka na putu prema EU, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

 

HMS/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)