HKV: Predstavljanje dvoknjižja u četvrtak 26. listopada 2017.

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

 

Predstavljanje dvoknjižja „Dokumenti iz iseljeništva: Hrvatske žene i majke u borbi za slobodnu Hrvatsku, Bedem ljubavi – Toronto“

 

Hrvatsko kulturno vijeće u četvrtak, 26. listopada 2017. godine organizira predstavljanje dvoknjižja „Dokumenti iz iseljeništva: Hrvatske žene i majke u borbi za slobodnu Hrvatsku,Predstavljanje HKV Bedem ljubavi – Toronto“. Predstavljanje će se održati u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29 a, s početkom u 19 sati.

Pozdravnu riječ uputit će predsjednik HKV-a i DHK-a Đuro Vidmarović, a o knjizi će govoriti njezini urednik Vladimir Benković, dopredsjednik AMCA-e Toronto (1991. – 1999.); dr. sc. Ivan Hrvoić, predsjednik AMCA-e Toronto (1990. – 1995.); Višnja Milas Matutinović, predsjednica Bedema ljubavi (1992. – 1995.); Valentina Krčmar, prva predsjednica Bedema ljubavi u Torontu (1990. – 1992.) i povjesničar dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Dvoknjižje „Dokumenti iz iseljeništva: Hrvatske žene i majke u borbi za slobodnu Hrvatsku, Bedem ljubavi – Toronto“ zbirka je dokumenata koji zorno prikazuju požrtvovan rad i velik doprinos ženske udruge BEDEM LJUBAVI u Torontu (MOTHERS FOR PEACE), osnovane 1990. g., posebice tijekom agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu. Odabrani dokumenti (više od 1500 stranica!) predstavljaju samo manji dio zapisa očuvanih po Valentini Krčmar, prvoj predsjednici udruge Bedem ljubavi u Torontu od 1990. do 1992., a kasnije do 1999. g. direktorici za odnose s javnošću.

Knjige je uredio Vladimir Benković, dopredsjednik AMCA-e Toronto od 1990. do 1999., kao svojevrsni nastavak na već objavljeno dvoknjižje „Dokumenti iz iseljeništva: Uloga hrvatskih intelektualaca u borbi za slobodnu Hrvatsku“ (2014.) u kojem je predstavljen rad udruge Almae Matris Croaticae Alumni (AMCA) na području Toronta, Kanade i SAD-a.

Obje udruge informirale su političare, medije i cjelokupnu javnost u Kanadi i SAD-u o situaciji u Hrvatskoj, posebice nastojeći suzbiti naveliko raširenu srpsku promidžbu i neistinito izvješćivanje; inicirale su mnoge sastanke s američkim i kanadskim političarima, razne akcije za novčanu, medicinsku i materijalnu pomoć Hrvatskoj, u koje su se uključile i ostale udruge, društva i organizacije iz hrvatske zajednice u Kanadi. Često su kontaktirali i s predstavnicima političkih stranaka u Kanadi i SAD-u, s kanadskim organizacijama, kao i s moćnim svjetskim organizacijama, od UN-a do Crvenog križa.

naslovnica1

naslovnica2

naslovnica1

naslovnica1

naslovnica1

naslovnica1

naslovnica1

naslovnica1

naslovnica1

naslovnica1

naslovnica1

naslovnica1

naslovnica1

naslovnica1

naslovnica1

naslovnica1

naslovnica1

naslovnica1

naslovnica1

naslovnica1

 

(hkv)

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori