Branimir Motočić, povjerenik za ekumenizam sisačke biskupije SNV-u : ” Iako taj događaj ima i svoj molitveni dio, on je ipak politički intoniran, u čemu ja nikako ne mogu sudjelovati. “

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Na poziv  Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Siska na obilježavanje  ” Dana sjećanja na stradanje ratne siročadi”  koje će se održati u subotu 7.listopada  2017. na Dječjem groblju u Sisku, Ante Kovačića bb (Viktorovac) odgovorio je Branimir Motočić, povjerenik za ekumenizam sisačke biskupije

Poziv  prenosimo sa stranice  SNV-a u cijelosti  i odgovor poštovanog Branimira Motočića

 

 https://snv.hr/obavijesti/dan-sjecanja-na-stradanje-ratne-sirocadi-2017

   

Dan sjećanja na stradanje ratne siročad

U spomen na stradanje srpske ratne siročadi koja je u Sisku bila zatočena od augusta 1942. do januara 1943. godine, Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Siska u subotu, 7. oktobra 2017., s početkom u 12 sati, na Dječjem groblju u Sisku, Ante Kovačića bb (Viktorovac) organiziraju Dan sjećanja.

Tradiciju održavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog logora za djecu obnovljena je prije nekoliko godina, a riječ je o događaju u čijoj su organizaciji sve do posljednjeg rata sudjelovale obrazovne institucije. Svake prve subote u oktobru, školarci s područja Siska i okolice organizirano su na samom mjestu događaja učili o strahotama ustaškog režima.

Podsjetimo, ustaško-njemački logor u Sisku je osnovan 3. augusta 1942. po završenim operacijama na Kozari i Šamarici. U svom je sastavu imao i poseban logor koji se službeno nazivao Prihvatilište za djecu izbjeglica. Dječji logor u Sisku, najveći te vrste u NDH, nalazio se pod pokroviteljstvom Ženske loze ustaškog pokreta i Ustaške nadzorne službe. Neposredno upravljanje “dječjim prihvatilištem” bilo je u rukama ustaše i liječnika dr. Antuna Najžera. Na spomeniku na dječjem groblju stoji podatak da je na tom mjestu sahranjeno oko 2000 djece, no uslijed izostanka bilo kakvog sistematskog istraživanja nakon završetka Drugog svjetskog rata, nije moguće sa sigurnošću utvrditi približno točan broj umrlih.

 

****

 

Sisačka biskupija
Povjerenstvo za ekumenizam i dijalog

 

Srpsko nacionalno vijeće
Zagreb, Gajeva 4

Poštovani!
Odgovarajući na Vaš poziv da kao predstavnik Sisačke biskupije sudjelujem u komemoraciji 7.10.2017., sa žaljenjem javljam da nisam u mogućnosti pribivati tom događaju.

Razlozi mog izostanka su slijedeći: iako taj događaj ima i svoj molitveni dio, on je ipak politički intoniran, u čemu ja nikako ne mogu sudjelovati. Posebice se to odnosi na prešućivanje uloge blaženog Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Svete Rimske Crkve, u spašavanju i zbrinjavanju djece iz zbjega s Kozare i okolice.

Osim toga, upravo se u Sisku prešućuje i uloga vlč. Petra Žagmeštra, sisačkog katehete, koji je potaknuo veliki broj katoličkih obitelji na udomljavanje djece bez roditelja. Iako su mnogim osobama koje sudjeluju u organizaciji ovog događaja te činjenice prezentirane i potkrijepljene dokazima, one su i dalje ignorirane, pa stoga i čudi pozivanje predstavnika Katoličke Crkve, čije se humanitarno djelovanje u ovom tužnom povijesnom događaju ignorira ili iskrivljuje.

 

U Sisku, 5.10.2017.

Branimir Motočić, povjerenik za ekumenizam sisačke biskupije

 

Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)