Otvorena 25. Grobnička jesen pod pokroviteljstvom hrvatske Predsjednice

Vrijeme:2 min, 41 sec

 

 

 

“Važno je njegovati posebnost naših narječja, ona obogaćuju hrvatski jezik i svjedoče o našem identitetu, ona su ono što jesmo, što nas čini posebnim. Mi Grobničani od vavik smo znali ki smo i ča smo. Naše smo branili, tuje poštovali. Znali smo ka nan je domovina i na nju smo vavik bili ponosni. Ponosni smo i na naši običaji, naši dragi i vredni judi, na naše mlikarice. Zbog poštovanja prema našim starima i budućnosti naše djece moramo održavati ovakve manifestacije, na ovom mjestu, na kojem naše ča najslaje zvoni”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović otvarajući jubilarnu, 25. Grobničku jesen na drevnom Gradu Grobniku.

 

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

 

 

„Veliki projekt Šetnica ZAKON DEVET GRADOVA hrvatski spomenik europskoj baštini u Gradu Grobniku, kojemu je idejna začetnica Vlasta Juretić, voditeljica Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine, podrazumijeva stvaranje šetnice obilježene kipovima kao znakovima u prostoru za devet gradova potpisnika Vinodolskog zakona. Projekt započet prije pet godina kao Park skulptura Grobnik, od travnja 2016. razvija se i raste, polako, ali sigurno i uporno, u jedan od najdomišljenijih zahvata u javni prostor na području Primorja, a možda i na širem ozemlju države.“ – dr.sc. Berislav Valušek

U proteklih četvrt stoljeća održani su brojni znanstveno- stručni skupovi, izdane su mnoge knjige te audio i video izdanja. Katedra vrijedno surađuje s brojnim školama, organizira Europske noći muzeja, kvizove znanja za učenike, likovne kolonije i razne radionice. Provodi se i natječaj “Darovani” sa županijskim osnovnim školama, a upravo su najuspješnijim učenicima večeras uručena priznanja.

Priznanja najuspješnijima u projektu “Darovani”

Nagrađeni za najbolje prozne uratke: Borna Žigo, Andrija Juretić, Arian Maršanić, Kristijana Stipaničev, Mateo Barčić, Chiara Ružić, Fabijan Perušić, Emanuel Maršanić i Erin Mataija.

 Priznanja za likovne radove osvojili su: Mia Cvijić, Bartol Rak, Mateo Barčić, Ivica Mikulić, Antonio Linić, Rina Zelčić, Veronika Burić, Teo Baffo, Elena Širola, Antea Ljubas, Leon Pavlović i Nina Štiglić.

Za kraj su uručena i priznanja za poeziju: Ana Prosen, Klara Stilinović Tušek, Klara Brdar, Mauro Šoić, Mihaela Ramić, Petar Štiglić, Niko Lazinica, Nina Tus, Lina Banić i Lucija Katić.

Okupljene su na samom kraju pozdravili predsjednik Općinskog vijeća Općine Čavle Norbert Mavrinac i općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, koji su Katedri čestitali na 25. godina rada, a večer u grobničkom kaštelu pjesmom su uljepšali vokalna skupina Kulturno umjetničkog društva “Zvir” i briljantni grobnički pjevač i harmonikaš Daniel Šimek.

Foto: Ri-prsten Predsjednica razgledava radove u izložbenom prostoru Kaštela Grobnik

 

„Autori devet skulptura u Gradu Grobniku su hrvatski umjetnici: Ivan Balažević, Zvonimir Kamenar, Kuzma Kovačić, Marin Marinić, Mladen Mikulin, Tomislav Pavletić, Goran Štimac, Hrvoje Urumović i Kruno Vrgoč.

 

 

Budući da je stvaranje Šetnice Zakona devet gradova u Gradu Grobniku u završnici, predstavljanje devetorice umjetnika izložbom Devet,  nedvojbeno je najznačajniji kulturni događaj obilježavanja 25. Katedrine obljetnice i 25. manifestacije Grobnička jesen.“ -Vlasta Juretić

 

Nakon što je program otvaranja završio himnom Grobnika “Tu je jubav moja” Vlaste Juretić i Duška Para u izvedbi KUD Zvir i Daniela Šimeka te zajedničkim fotografiranjem Predsjednice s nagrađenima uzvanici i gosti su imali prilike razgledati izložbu.

 

 

 

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)