“NA DANAŠNJI DAN”(VIDEO) Počeo rat u BiH: Selo Ravno sravnjeno sa zemljom

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

 

U ranim jutarnjim satima, 1. listopada 1991. napadnuto je Ravno, a u popodnevnim satima, istoga dana, uslijedio je i napad na Čepikuće. Međutim, nešto prije napada na Čepikuće, u prostoru Trebinje, oružani otpor agresorima/rezervistima su pružili dragovoljci s područja Hercegovina i jedna postrojba Zbora narodne garde.

 

U bitci koja je trajala par sati srpsko-crnogorski rezervisti su pretrpjeli iznimno težak poraz, te su bili prisiljeni povući se prema Popovom polju.

Slijedećih nekoliko dana su, iz svojih utvrda, topničkom i minobacačkom vatrom granatirali hrvatska sela u okolici Popovog polja, i to s ciljem protjerivanja hrvatskog stanovništa s njihovih ognjišta.

Na današnji dan, po mišljenju mnogih Hrvata počeo je rat u BiH. Na današnji dan su nam rekli da ovo nije njihov rat. Na današnji dan smo shvatili da se moramo (samo)organizirati.

Na današnji dan počele su ratne tragedije na prostoru naše zemlje. Na današnji dan, prije 26 godina.

Ravno je bilo pokazatelj totalne odsutnosti i impotencije tadašnjeg političkog republičkog vrha. JNA propaganda je djelovalo toliko snažno da su pojedine javne osobe i medijsko-političkih krugova tvrdile kako se Ravno uopće ne nalazi u Bosni i Hercegovini. Ovaj napad pokazao je i dokazao da bi BiH mogla biti izvrstan poligon za ostavarenje velikosrpskih snova.

Ravno je danas malo mjesto u kojem se ratna razaranja još uvijek osjete. Ljudski potencijali su prepolovljeni, granica sa Hrvatskom, odnosno, Europskom unijom je jako blizu. To je takošer mač s dvije oštrice. Naime, velika većina stanovništva živi i preživljava zahvaljujući turističkom potencijalu grada pod zidinama – Dubrovnika. Između 11 i 13 tisuća užičkog, podgoričkog i mostarskog korpusa krenulo je na Dubrovik i jug Hrvatske.

Kada kažete selo Ravno, zna se na što se misli. Mi znamo. Što god nam govorili. 

Postoje tendencije nekih da se ove činjenice ignoriraju. Postoje priče koje zanemaruju ove podatke. Postoje i teorije kako smo bili agresori na vlastitu zemlju. Sve to skupa je jedna velika besmislica.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)