O preustroju BiH odlučivat će velike sile i – susjedne države

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Potpunija spoznaja o prethodno raspravljena tri modaliteta mogućeg ustavnog preuređenja države Bosne i Hercegovine, do kojeg  jednoga dana u budućnosti ipak mora doći, bez obzira na sve otpore nekih relevantnih i nezaobilaznih sudionika ustavnih promjena, može se steći tek samo njihovom usporednom (komparativnom) ustavno-pravnom i sociološko-politološkom analizom.

Pritom treba imati na umu da su oni nastali kao posljedica  međusobno divergentna, ali posve legitimna tri etno- nacionalna interesa, na čijim temeljima su nastale tri međusobno suprotstavljene etno – nacionalne politike, koje se tek samo u ponečem slažu, a u najvećem broju pitanja potpuno suprotstavljaju, ili u krajnjem isključuju.

Tri legitimna, suprostavljena interesa

Legitiman interes Bošnjaka i bošnjačke nacionalne politike je da Bosnu i Hercegovinu, ako ne sada a ono u perspektivi, vide kao svoju državu i učine je takvom. Jednako je legitiman interes Hrvata i Srba u BiH,  te hrvatske i srpske etno – nacionalne politike, je da se sjedine s matičnim narodima u susjednim državama, pa  tako odupru majorizaciji i postupnom nestajanju na tlu gdje su stoljećima živjeli.

Problem je što su sva ta tri interesa legitimna samo za svakog pojedinačno, a neprihvatljiva za druga dva subjekta, pa zadovoljenje bilo kojeg od njih izdvojeno vodi u sukob interesa, ugrožava zajedništvo i stremi međusobnoj konfrontaciji, koja bi u krajnjem mogla dovesti do raspada države. Još veći je problem što bi se to tek samo teorijski moglo dogoditi mirnim kompromisom za zelenim stolom, a praktično i izvjesno (ne daj Bože !) u nekom novom ratnom sukobu.

Razumna alternativa je iznalaženje zajedničkog kompromisnog modela, kojim bi osigurali dugoročnu opstojnost  zajedničke države. Za sada sve tri politike ostaju ukopane pri svom modelu i ne nalaze načina, niti pokazuju mrvicu političke volje za ustavne promjene, ako ne bi sve bilo po njihovu. Na sceni su tri različita modela koje zagovaraju tri etno-nacionalne politike, i to:

Bitne pojedinačne karakteristike svakog od navedenih modela izložene su u prethodne tri kolumne objavljene na Hrvatskom Medijskom Servisu, pa ih ovdje ne treba ponavljati. Racionalnije je pokušati raščlaniti i objasniti uzroke i razloge međusobne isključivosti, kao i moguće dodirne točke na kojima bi se iskrenim dijalogom eventualno mogla postići suglasnost barem dva subjekta, uz prethodnu napomenu da za sada ne postoji zajednički imenitelj s kojim bi bile suglasne sve tri politike. On se neće pronaći sve dok se za to ne stvori političko ozračje i politička volja sve tri politike i njihovih pokrovitelja na međunarodnoj sceni……………………

…………..Više na stranici Herceg-Bosna Moja Domovina

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/08/30/o-preustroju-bih-odlucivat-ce-velike-sile-i-susjedne-drzave/

 

HMS/http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/HercegBosna-Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)