ZORICA VUKOVIĆ : BALKANSKA OBRAZOVNA UNIJA?

Vrijeme:5 min, 47 sec

 

 

 

 

Dok se jedna školska godina privodi kraju, za drugu se svim silama sprema Divjak i njen NGO tim. Tako već 3.8.2017., Divjak izjavljuje: „Izuzetno je važno da naučimo prihvaćati konačne odluke Povjerenstava koja se bave etičkim pitanjima bez obzira dolaze li one iz Hrvatske ili iz Njemačke (?). Još je važnije da izgradimo sustav koji će na transparentan i neovisan način rješavati etička pitanja i dvojbe” i dodaje: „Kao društvo moramo imati nultu stopu tolerancije na bilo kakvo varanje, bez obzira radi li se o obrazovnom, znanstvenom ili gospodarskom sustavu.”  Je li ovo bio uvod u ono što se dogodilo nekoliko dana kasnije?

 

Već 21.8. se oglasio nekadašnji glavni koordinator Good inicijative, a sada njen znanstveni suradnik,  Nikola Baketa, organizator prvih antifa  prosvjeda o  reformi školstva,   član Programskog vijeća HRT-a,  (Nikola Baketa @BaketaNikola) koji napisa: „Koliko Crnogoraca treba da se napravi reforma obrazovanja? Nijedan. Oni legnu i čekaju da Hrvati to naprave pa preuzmu.“

 

„Slučajno“  su Crnogororci  „ukrali fenomenalnu Jokićevu kurikularnu reformu na kojoj je radilo 500 stručnjaka.“ Objavu  je, slijedeći dan,   prenijela, ni manje ni više, nego  Dora Kršul, novinarka srednja.hr, velika pobornica ministrice Divjak i prijateljica ministričinog savjetnika Mara  Alavanje i Maje Sever.  A tada su uslijedila televizijska  bombardiranja u kojima je „veliki stručnjak“  Jokić dijelio svoje zgražanje nad „ukradenim dokumentima“. Naravno,  sudjelovao je i kod Maje Sever na HRT-u.

 

Da je kurikularna reforma prepisana od strane Crnogoraca, „slučajno“ je otkrila članica Jokićevog tima Ljiljana Hanžek, nastavnica tjelesnog odgoja iz Oš Voltino. Slučajno sam naletjela na stranice Zavoda za školstvo Crne Gore. Pogledala sam paušalno njihov novi program za predmet tjelesna kultura i pomislila, gle kako Crnogorci dobro rade. Tek kad sam bolje proučila, shvatila sam da je to najvećim dijelom prepisan i preveden naš dokument kurikuluma”, kaže Hanžek.

 

Sve mi je to mirisalo „na teoriju zavjere“ i pritisak „divlje ekipe“ na provođenje tako „važne reforme“  koju podupiru čak i Crnogorci.  O hrpama primjedaba na tu reformu ni riječi.  

 

A 23.8. ,  Divjak je s Crnogorcima izdala zajedničko priopćenje:

 

„Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Ministarstvo prosvjete CG stupilo je u kontakt vezano uz izradu dijela predmetnih programa CG na temelju kurikularnih dokumenata RH od strane Zavoda za školstvo CG.

 

Ministarstvo prosvjete CG izrazilo je žaljenje zbog nastale situacije, uz uvjerenje obiju strana kako to neće utjecati na dosadašnju izuzetno kvalitetnu suradnju dviju država u području obrazovanja.

 

Istaknuto je kako je riječ o dokumentima koji su i dalje podloga za hrvatsku obrazovnu reformu, ali i kako je RH spremna dijeliti svoja iskustva u reformskim procesima, u skladu s uvriježenim modusima suradnje. Zaključeno je i da je rezultat rada više od pet stotina stručnjaka RH pokazao kvalitetu koji je prepoznata i izvan granica RH.

 

Obaveza svakog državnog tijela jest kreiranje vlastitih rješenja, uz mogućnost oslanjanja na praksu drugih, vodeći računa o zaštiti njihovog intelektualnog vlasništva. Stoga oba ministarstva očekuju dodatne informacije nadležnih službi vezano uz ovo pitanje, s ciljem brzog rješenja situacije u korist prije svega djece, kao najvažnije strane, čija je dobrobit u svakom trenutku prioritet.“

 

Oni postupaju kao da je taj dokument važeći. Komentari su se prenijeli i na internet.

 

Vinko Vitić: „Tonči Vrdoljak je jednom za jednu drugu drugaricu upotrijebio zgodnu sličicu, umjetnički to ispada otprilike ovako:  `ma što ona zna i može, ona je kao kokoš na dvorištu, beskorisno lamaće krilima samo da bi digla prašinu i ostavila dojam nekakvog` … evo to radi i ova, a u stvari se štiti kriminal koji nikako ugledati svijetla javnosti, još od ministra Mornara .. zato su oni jako zainteresirani za ovo područje …“

 

Željko Sačić · Hrvatski branitelj  umirovljenik: „Izvrsno…baš mi je drago, …pa to je konačno i pisano za njihovu djecu … jedino … to smo mi Hrvati platili …ali …nije prvi,nažalost ni zadnji put…“

 

 

Josip Pivar · KBF – Katolički Bogoslovni Fakultet Zagreb: „Eto, za desetak godina učenici Crne Gore vraćat će se s raznih natjecanja s raznim medaljama a naših neće biti ni blizu. I onda ćemo plakati što smo odbacili takvu reformu. Naravno, šalim se.“

 

Ubrzo se oglasio i „veliki obrazovni stručnjak“  Štromar iz HNS-a, koji su doveli političkim performansom s HDZ-om Blaženku Divjak na čelo tako važnog ministarstva.

 

Upitan je li riječ o političkoj trgovini s HDZ-om , odgovorio je: „Da, ako će Hrvatskoj biti bolje.“  Zar to nije suprotno onome što je Divjak najavljivala, „da neće politiku u svoju butigu“?

Štromar je nedavno rekao: „Padne li ministrica, past će i Vlada.”  Je li to ucjena? Jer ministrica, kako se čini, silom hoće Jokića.

 

Kristov (FB):  „Tko u HNS-u ima pojma o reformi i kurikulu??? Ministrica?? Pa ona nije njihov član, a bogme ne pokazuje da nešto zna. Ona želi sjesti na mjesto šefice povjerenstva za provedbu i `depolitizirati je` …Ona nije u stanju izračunati jedan zadatak sa mature iz matematike, a tobože je tu doma! Ovaj zahtjev je ultimativan,  jednako kao da ja kažem, do 16.11. Hrvatska mora lansirati svemirski brod u orbitu Venere … Tko je HNS i s kolikom potporom da bi kazao: `Donijeli smo odluku da moramo od iduće školske godine 2018./2019. početi s pilotom kurukulne reforme`.”

 

U petak, 25.8. Damir Kramarić piše za Dnevno.hr:  „Boris Jokić u sarajevski je kanton, tvrde naši izvori iz znanstvenih krugova, dostavio dokumente koji su vlasništvo Ministarstva, pet mjeseci nakon što je razriješen s mjesta voditelja ERS-a i to s radnog prostora Diska Ekspertne radne skupine.“  

 

Iz dokumenata, koje posjeduje dotični portal, je vidljivo da je Jokić  Namiru Ibrahimoviću 25.10.2016. poslao dokumentaciju o reformi.

 

Nije li ovakav pristup još jedan pokušaj stvaranja neke nove „obrazovne balkanske unije“?

 

„Doista, na internetu se može pronaći opširan dokument koji potvrđuje Sporazum između Vlade Republike Srbije i ostalih članica Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi, među kojima i Republike Hrvatske. Sporazum je potpisan, kako piše u dokumentu, ‘u sedištu Sekretarijata Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi, 12. aprila 2013. godine u Beogradu‘.

Upravnim odborom predsjeda ministar obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Srbije“. Zanimljive su države potpisnice: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Crna Gora i Moldavija, a promatrači su: Kosovo, Bugarska i Rumunjska. Hrvatska je potpisnica oba Memoranduma iz 2007. i 2010. godine, a predstavljao ju je ondašnji resorni ministar Radovan Fuchs“, piše Kramarić.

 

Je li Jokić odabran da provede ovaj projekt na koji ga se uporno gura?

 

Profesor Paar rekao je da nije posve siguran u to, ali sumnja postoji.

 

Luna Erić: „Točno, on kao Crnogorac (‘kombinovani brak’ uvijek nekako odvuče susjedove gene) znao je točno što radi. Umrežio ‘prosvetne’ antife od Vardara do Triglava …“

 

Damir Kramarić piše da su o cijelom slučaju poslali upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja, odnosno ministrici  Blaženki Divjak, da se očituje o „balkanskoj obrazovnoj uniji“.  Do objave ovih saznanja (25.8.), odgovora nije bilo.

 

Je li šutnja potvrda sumnje?

 

Zorica Vuković /Hrvatsko nebo 

One thought on “ZORICA VUKOVIĆ : BALKANSKA OBRAZOVNA UNIJA?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)