MLADEN PAVKOVIĆ : Gdje su saborski zastupnici?

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

 

Ovo više nema smisla! Hrvatski sabor zasjeda svega nekoliko dana u tjednu, raspravlja o novim zakonima i tome slično, ali – gdje su saborski zastupnici (svaka čast iznimkama)? Njih je narod, ako se sjećate, birao da obavljaju svoju dužnost u ovom visokom domu…

Na izborima su obećavali med i mlijeko, kako će se baš oni boriti prije svega za one koji su ih izabrali, odnosno za sredinu iz koje dolaze. Hrvatska radiotelevizija (HRT), ali i neke druge tv – kuće prenose sjednice, pa narod ima što vidjeti. U većini fotelja nema nikoga, tako da Sabor, da se malo našalimo, liči na – „praznu kutiju“!

Kad se zna da su zastupnici odlično plaćeni za svoj (ne)rad, a uz to očito ne dolaze na svoja radna mjesta, postavlja se pitanje: kakvu oni, s tim i takvim  „angažmanom“, šalju poruku, poglavito mladima?

Tako se uz ostalo stječe dojam da je najbolje zanimanje – političar. Za to ne treba „nikakve“ škole, dovoljno je završiti i „plesni tečaj“, a jedino što se za to treba i mora je da se na vrijeme kandidira i da se na izborima dobije potreban broj glasova. Kad jednom zasjednu u fotelje, kad ih počnu slikati, jedan dobar dio tih i takvih političara i politikanta odjednom se više ne prepoznaje, postanu drugi ljudi, koji na žalost za svoj (ne)rad nikome ne odgovaraju. Radili ili ne radili plaća im redovno dolazi na račun, a s tom funkcijom i brojne privilegije.

I tako četiri godine!

Međutim, pojedinci su već odavno shvatili što je politika, pa su to pretvorili u  biznis. Nakon što završe mandat, gle čuda, odmah se zapošljavaju na nekim istaknutim radnim mjestima, ala Nadzorni odbori, savjetnici i slično, a račun u banci im se nekoliko puta od dolaska pa do izlaska iz Sabora povećao (svaka čast iznimkama). Kako, zašto? Sad je valjda jasno zašto nikome od njih ne odgovara Zakon o porijeklu imovine!

Sabor se, na žalost, kako imamo prigode vidjeti, pretvorio u „glasačku mašinu“. No, kad je glasovanje, da ne povjeruješ, ni tada se ne okupe svi zastupnici. Jedan dobar dio izgleda prati zasjedanja u nekom „kafiću“ ili na „ljetovanju“. Ono što je najgore, nitko ih ne može smijeniti, pa čak ni oni koje navodno predstavljaju.

Da nema nekih „ekscentričnih“ zastupnika bilo bi dosadno uopće i gledati, odnosno pratiti sjednice. Ovako, pojedinci su učinili sve da ovu instituciju srozaju do „dna“.

Žalosno, ali je tako.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)