Pero Vincetić : Braćo po materi , po oružju , po rovu, po vjeri , po bilo čemu braćo…..

Vrijeme:3 min, 1 sec

 

Povjerenstvo za prošlost!
Povjerenstvo za totalitarizme!
Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću!
Povjerenstvo koje bi trebalo osnovati a koje bi utvrdilo da li smo 95. trebali postupiti kao drugovi partizani 45. i jesmo li postupili ispravno zato što nismo?

Braćo po materi,po oružju,po rovu,po vjeri,po bilo čemu braćo,

Zamislite 95. vraćamo se sa bojišta , svatko sa svoga i vraćamo se u svoje krajeve. Zamislite svidjela nam se nečija kuća,nečija villa ili nečije bilo što, istjeramo vlasnika i oslobodimo ga njegova vlasništva jer to je antifašistički i to je ispravno.
Zamislite jede vam se meso a susjed u oboru ima baš lijepe bravke taman 130 kg,1. klasa i oslobodite susjeda od tog tereta u ime naroda!

Zamislite da vam je dosadno i želite raditi nešto, malo želite biti u nadzornom odboru nečega, u ime naroda oslobodite tog radnog mjesta gospodina koji nije došao sa bojišta jer njegov djed ili tata borio se 45. pa za boga mila ne mora i on sada 95. Ne mora ali zato vi njega lijepo pošaljete kući i zaposjednete njegovu fotelju a onda noge u zrak. Ako se gospon ljuti, ništa za to, ima goli otok.

Zamislite ide vam se na lijepo toplo more,najmanji problem. Odete izaberete i uselite se. Da usput još naložite bivšem vlasniku kog ste preselili u štalu da vam donosi jelo, jer ne može se na suncu praznog stomaka. Za neposlušnost zna se, neprijateljima naroda i države je mjesto u ustanovama za preodgoj gdje će naučiti da su prvoborci ujedno i država, ne možeš protiv države. zamislite da vam se prohtije biti akademski obrazovan onako lijepo preko noći, najmanji problem. Odeš daš ime i prezime , naravno i područje iz kog želiš biti obrazovan i sačekaš pet minuta. Kući ideš kao akademik.

Zamislite dolazi zima , vi se probudite i izađete u dvor svoj, naravno svoj i krvavo ste ga stekli, šetate tako i vidite da vam je neko u šupu istovario 20m3 drva, uredno složeno i pripremljeno da se ne dao bog ne bi smrzli.
Zamislite da vam eto treba vozilo, može, trebate podnijeti zahtijev i dobit ćete kredit i stvar riješena, a kredit? ništa za to , vratiti će ga neko .

Zamislite sada baš vam se neda biti ni profesor,ni akademik ni bilo što, neda vam se ništa. Htjeli bi svo vrijeme za sebe i onako malo da uživate.Ima riješenje, uzmete dva svjedoka koji će reći da ste na tom i tom mjestu u junačkoj borbi dobili nekoliko metaka i gelera i još ste se prilikom pada polomili, sve se to uredno upiše i malo sačekate , nakon nekoliko mjeseci kuca poštar na vrata sa mirovinom koju ste naravno krvlju zaradili. Komisija koju nikada niste vidjeli i koja nikada neće vidjeti vas sve je to uredno potvrdila i ovjerila.

Zamislite palo vam na um da bi baš bilo dobro imati svoj vinograd,voćnjak,vikendicu, brod ma bilo što, ne beri brigu brate jer eto baš to što bi ti želio onaj neki suborac je već oslobodio i njemu ne treba pa će ti iz solidarnosti ustupiti.

Zamislite … ma zamislite što vam duši drago, da ne duljim shvatili ste.

A da li ste shvatili zašto nas ne vole, zašto nas ne poštuju.

Zato braćo i sestre što mi nikoga od njih nismo oslobodili.

Ništa mi nismo oslobodili pa kako će nas onda itko voljeti.

Treba li nam povjerenstvo, treba, naravno da treba. Povjerenstvo koje će nam pomoći da se suočimo sa samima sobom, da bi eventualno ostatak života proveli u spoznaji da smo jadnici koji eto nikoga nismo oslobodili. pozdrav braći i sestrama.

 

 Pero Vincetić /Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)