Jelić i Šiljeg o specijalnom ratu protiv Hrvata u BiH: Hrvatima i Bošnjacima se sudi po različitim zakonima

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

 

Zlatan Mijo Jelić je u svojem izlaganju istaknuo kako postoji izniman nesrazmjer u broju podignutih optužnica između pripadnika HVO-a nasuprot vojnika i zapovjednika Armije BiH. Naveo je i kako u BiH supostoje dva zakona kojima se pravosuđe vodi pri donošenju presuda osumnjičenima za ratne zločine. Prvi je zakon iz SFRJ, i ne poznaje, među ostalim, koncept “zapovjedne odgovornosti”, dok je drugi retroaktivno donesen 2003. godine. Po starijem i blažem zakonu redovito se, za zločine “na individualnoj razini”, sudi Bošnjacima, a po novom zakonu Hrvatima. Cilj tim i takvim pravosudnim tendencijama je svaliti krivnju za rat na hrvatski narod, i kroz pravni termin “udruženog zločinačkog pothvata” falsificirati povijest. Ono što se u BiH događa s Hrvatima, general Jelić je nazvao “mirnodopskim etničkim čišćenjem”.

Olujić: Šokantno je ako hrvatska obavještajna zajednica nije znala što se sprema pripadnicima HVO-a u Orašju

Povijesna je istina, međutim, da “bez hrvatskog doprinosa BiH vjerojatno ne bi bila priznata, niti bi opstala”, što je 2006. godine priznao i Peter Galbraith, prvi veleposlanik SAD-a u RH. U ostatku svojeg izlaganja, Jelić je naveo mnoge pravno-političke poteze Hrvata u BiH kojima je dokazao kako oni nikada nisu imali pretenzije na rušenje BiH, već upravo na njezino očuvanje, te primjere vrlo brojnih zločina koje su postrojbe Armije BiH počinile nad Hrvatima tijekom, ali i prije samog rata. Podsjetio je i na riječi Bakira Izetbegovića iz 2010. godine, kako su, “za razliku od ostala dva naroda”, bošnjački ratni zločini samo “sporadični incidenti”. Zašto se pak u hrvatskim medijima o tim zločinima uopće ne govori, krivnja je i hrvatskih političkih elita. General Jelić svoje je izlaganje zaključio citirajući Antu Starčevića: “Dok budemo imali domaćih izdajica, dotle ćemo imati tuđinskih gospodara”.

 

 

Više na stranici Domovinski rat

 

 

http://hrvatskonebo.com/domovinskirat/2017/02/03/jelic-i-siljeg-o-specijalnom-ratu-protiv-hrvata-u-bih-hrvatima-i-bosnjacima-se-sudi-po-razlicitim-zakonima/

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)