USTAVNI SUD BIH OBJAVIO – Povratak izvornom Daytonu, Hrvatima drugi narodi ne mogu birati vlast

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

Ustavni sud BiH objavio je odluku glede ‘Ljubićeve apelacije’ kojom je potvrdio diskriminaciju oko popunjavanja Doma naroda kroz odredbe Izbornog zakona te je u obrazloženju otišao i korak dalje potvrđujući da tri konstitutivna naroda čine temelje države BiH čime se godinama manipuliralo na štetu malobrojnijih Hrvata. 
“Nesporno je da iz navedenoga proizlazi da je temeljna zadaća Doma naroda zaštita konstitutivnosti naroda. Prema Ustavu, FBiH se sastoji od federalnih jedinica (županija). Međutim, bez obzira na navedeno, Dom naroda nije Dom federalnih jedinica nego Dom konstitutivnih naroda”. Ovim je zaključkom Ustavni sud BiH, čijim su se zaključcima usprotivili bošnjački članovi Mirsad Ćeman i Seada Palavrić, praktično vratio BiH tamo gdje i pripada, u sadržaj Ustava Daytonskog mirovnog sporazuma. 
“Obrazloženje je otišlo i korak dalje nego što je to sama odluka jer je zapravo reafirmiralo sami karakter BiH kao države triju konstitutivnih naroda”, rekao je podnositelj apelacije, nekadašnji predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić.

Neustavan zakon

“Ustavni sud je svojim obrazloženjem podcrtao da je načelo jednakopravnosti i konstitutivnosti neodvojivo od prava i mogućnosti da svaka od tri konstitutivna naroda izaberu svoje legitimne predstavnike u institucije koje zastupaju konstitutivne narode, a u prvom redu to su domovi naroda. Eksplicite se praktično navodi da su konstitutivni narodi za sebe izborne jedinice kada su u pitanju domovi naroda. Ovaj legitimitet predstavljanja naroda mora biti osiguran izbornim zakonodavstvom”, ističe Ljubić za Večernjak. U odluci Ustavni sud ispravno primjećuje kako ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 24 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. 
“Proizlazi da je zakonodavac u članku 10.12. stavak 2. Izbornog zakona u dijelu: “Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakoj županiji” i u članku 20.16.A Izbornog zakona suštinski “odustao” od načela proporcionalnosti.

 

Zoran Krešić /Večernji list/http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)