HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO „Napredak“ u Mostaru i HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI pozivaju Vas na predstavljanje jedinstvene knjige: Hubert Theler, Živo kamenje iz Međugorja

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

 

HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO „Napredak“ u Mostaru i

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

u dogovoru s fra Karlom Lovrićem pozivaju Vas na predstavljanje  jedinstvene knjige:

Hubert Theler, Živo kamenje iz Međugorja, na hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, francuskom išpanjolskom jeziku.

Izd. HKD Napredak iz Mostara, 2016.

„Kamenje, piše Hubert, pripada Međugorju poput širokog neba, poput vode, poput disanja vjetra. Ono daje posebno obilježje krajolicima, s njihovim poljima i ogradama, s njihovim kamenim kućicama i vinogradima Među tim kamenjem ima i posebnog kamenja koje upozorava na odavno minula vremena, pripadajući time kolektivnoj povijesnoj svijesti. (…) A tu je i ovo neuobičajeno kamenje što prekriva škrtu zemlju na kojoj ljudi preživljavaju svoje oskudno postojanje. Ta zemlja ne daje od sebe ni pšenicu ni vino pa čak ni travu za stoku, ako je težaci prethodno ne raskamene. Kad sam se  prije  više od trinaest godina prvi put uspinjao na Podbrdo i kasnije na Križevac, naslućivao sam da to kamenje na putu ne tvori obične kamenjare, nego da se radi o ugaonom kamenju, o kamenju kolektivne duhovne svijesti. Iznenada me kamenje počelo gledati: zemljom zacrtana lica, ukočena  povici, priproste crte lica u neposrednoj preobrazbi sa svojim tjelesima pod zemljom…Novi čovjek koji silazi s brda ostavlja tragove svojih pokora i zavjeta u tome kamenju koje bi htjelo vikati… baš kao onda  prilikom Isusova ulaska u Jeruzalem (Lk 19, 38-40)“ (Iz Predgovora, str. 7.)

Knjiga Živo kamenje iz Međugorja nastajala je i dozrijevala više godina i plod je iznimne ljubavi jednoga umjetnika prema Gospi – Kraljici Mira u Međugorju. Hubert Theler sa svojom obitelji hodočasti u Međugorje. S krunicom u ruci redovito je odlazio na Podbrdo i Križevac. Penjući se kroz škrtu Božju prirodu, na stazama po kojima je hodio počeo je opažati nešto sasvim neobično. Njegovo je vješto umjetničko oko na kamenju izglačanom bosim stopalima milijuna hodočasnika primijetilo obrise ljudskih lica. Budući da kao stručni fotograf i pisac sa sobom uvijek nosi fotoaparat i bilježnicu, osjetio je potrebu ovjekovječiti ova lica u kamenu. Hubert je to strpljivo i predano činio više od dvanaest godina.

Fotografije su popraćene izabranim Gospinim porukama, a ovo je djelo priređeno na hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, francuskom i španjolskom jeziku.

 

Predstavljanje će se održati u četvrtak,

  1. prosinca 2016. godine, u 20 sati

u Međugorju u Dvorani Sv. Ivana Pavla II.  u 20 sati.

 

Radujemo se Vašem dolasku!

Fra Andrija Nikić

Mostar, prosinca 2016.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori