Za komunizam spremni

Vrijeme:4 min, 18 sec

 

 

Nije važno kakav natpis koga vrijeđa, jer „još se nije rodio tko bi svima udovoljio“, pa je ugađanje svima potpuno besmisleno. Nema tog natpisa, parole ili uzrečice koja baš nikoga makar malo ne pogodi, uznemiri ili ne uvrijedi.

Pušači i nepušači ne dijele iste vrijednosti, vegetarijanci i konzumenti mesa ne dijele isto mišljenje, a tek svjetonazorske razlike časnih sestara i „prijateljica noći“, premorenih i dokonih, sitih i gladnih?

Važno je da nitko nije iznad zakona, zapravo „jednakiji“ pred zakonom i pravosuđem, pa u ovom konkretom slučaju ni Saborski odbor za Ustav i poslovnik. Taj Odbor nije nikakva ideološka komisija zadužena za ustavnu pravovjernost, jer nismo li već (istina u SRH) imali strašna iskustva s komisijom za ustavni poredak koja je kao vrhovna republička instanca odobravala egzekucije „klero-fašista i antikomunističkih elemenata“ po inozemstvu?

Argument da mnoge u Republici Hrvatskoj smeta pozdrav „Za dom spremni“ (ZDS) isti je kao argument da isto tako mnoge ljude u Republici Hrvatskoj smeta pozdrav „Smrt fašizmu, sloboda narodu“, odnosno poruka da netko nekog možeš jednostavno proglasiti fašistom i ubiti?!

Naime činjenica da je netko osjetljiv ili ga nešto smeta nije nikakav pravni argument već ideološko-medijska manipulacija koju Plenkovićeva vlada podržava, jer misli da time kupuje mir i dobiva na vremenu. No, na taj način Plenkovićeva vlada gubi atribut „hrvatska“ i krijepi uvijek iste antihrvatske snage u zemlji i inozemstvu.

Mogli bismo fenomenu pozdrava „Za dom spremni“ prići u kontekstu opće povijesti i hrvatske prošlosti i isti postupak primijeniti s pozdravom „Smrt fašizmu, sloboda narodu“, ili to isto načiniti sa svastikom ili snopljem pruća poznatom pod nazivom „fascio“. Svastika je prastari simbol kretanja i tvoračkog vrtloga drevnog Dalekog istoka, predkolumbijske Amerike, starih Grka i jednako tako i keltski simbol; mnoge su civilizacije u prošlosti prihvatile svastiku kao svoj glavni znamen. U Kini je svastika znak za deset tisuća, što je sveukupnost bića i pojavnoga. Svezani snop skupljenih stabljika (fascio), skup je jednakih dijelova, i simbolizira svođenje višestrukog u jedno, u silu koja proistječe iz sjedinjenja i društvene sloge. U Rimskome carstvu učestali je simbol snage zajedništva. Jednako je tako s pozdravom “Zdravo” koji su koristili komunisti a izvorno je sastavni dio molitve “Zdravo Marijo”.

Dogodilo se u novijoj povijesti da su i svastika i fascio i pozdrav “Zdravo” bili grubo zloupotrebljeni i kompromitirani od totalitarnih režima: prvi u nacističkoj Njemačkoj, drugi u fašističkoj Italiji, treći kod komunističkih pokreta. Međutim ti su simboli preživjeli kompromitaciju i nije im naudila činjenica da su u jednom povijesnom razdoblju postali simbolom zla. Ne može se zabraniti svastika, jer su je nacisti zloupotrijebili (Indija i Kina puni su svastika), niti se može zabraniti rimski snop, jer su ga talijanski fašisti zloupotrijebili – i nije zabranjen, evo ga na službenom grbu Republike Francuske! Jednako tako ne može se uvesti ni zabrana pozdravljanja sa “Zdravo”.

„Za dom spremni“ stari je hrvatski pozdrav koji u svojoj naravi ne potiče niti veliča nasilje i zločine; u svojoj povijesti doživio je sudbinu fascia i svastike, jer je bio upotrebljen od jednog totalitarnog režima, ali sam po sebi on nikome ne nanosi uvredu niti prijeti. Da je pozdrav ZDS ispravan i domoljuban, dokazuje i činjenica da su pod tim pozdravom jedinice HOS-a u Domovinskom ratu branile Republiku Hrvatsku od srpsko-srbijanskog fašizma, od četništva, od Aleksandra Vučića…!

Meritum stvari je da je HOS u državnom uredu uredno registrirana udruga sa svojim simbolima i natpisom na pečatu i zastavi. I dok je to tako, HOS se ima pravo predstavljati pod svojim punim logom. HOS nije u ilegali, tako je i 5. studenog postavio ploču palim suborcima u Jasenovcu, javno i uz nazočnost lokalne vlasti! Da u svom „logu“ ima natpis „Živio Ante Pavelić“, sve je regularno dok su HOS-ov pečat i zastava tako zavedeni u državnom uredu. Nikakvi pupavci, Predsjednica ili predsjednik Vlade Republike Hrvatske, ni Ustavni ni Vrhovni sud RH ne može zabraniti isticanje simbola i natpisa uredno registriranih udruga. Nitko nije iznad zakona i to je vladavina parava. Ta uredna registracija HOS-ova loga s natpisom ZDS je povrh bilo čije političke osjetljivosti, odnosno osobnih stavova.

Sjetimo se samo „šahovnica“ na nekim proizvodima ili „logu“ tvornica u SRH; „Karlovačko pivo“, NK „Dinamo“, „Croatia osiguranje“, itd. To ni tada nisu bili „ustaški“ simboli već sastavni dio brenda, tj. uredno registrirani logo znakovi i njihovi natpisi. Čak ni ondašnji čuvari partijske pravovjernosti u njima nisu vidjeli „ustašluk“.

Odluka Ustavnog suda o pozdravu Josipa Šimunića (odbijena mu je ustavna tužba protiv odluke Visokog prekršajnog suda) na dinamovom stadionu u Maksimiru nažalost pokazuje da je Vlaho Orepić bio u pravu kad je izrekao tešku diskvalifikaciju na račun Ustavnog suda, samo je u svom komentaru bio ponešto nespretan. Prozvani Ustavni sud ovakvom presudom povlađuje Vlahu Orepiću, sve kako bi izmakao pozornosti javnosti i ponovno se sakrio u sinekurnu anonimnost.

Plenkovićeva vlada ima pravu prigodu da konačno regulira, tj. ujednači isticanje svih znakova totalitarnih režima na području Republike Hrvatske. To nije samo crvena zvijezda, tzv petokraka i kokarda, nego i slovo „U“, te svi spomenici totalitarnim režimima prije svega četništva, komunizma i ustaštva.

Bitno je začepiti gubicu kokardašima: pupovcima i orjunašima, a to je pak posao za SOA-e.

 

L. C./HrSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

One thought on “Za komunizam spremni

  1. Tifusari. to im najbolje pristaje. Što se tiče tih jugoslavenčina, nikada oni nisu prihvatili Hrvatsku državu i po tome su isti ko i četnici iz šumadije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)