Kraj bitke za Alep

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

Od ‘Arapskog proljeća’ do granice potpunog uništenja

Bitka između snaga lojalnih Assadu i pobunjenika u Alepu ulazi u posljednje sate. Prostor koji pobunjenici trenutno drže sveo se tijekom dana na tek nekoliko gradskih četvrti.

To ujedno znači kako će snage lojalne Assadu nakon što ovladaju Alepom kontrolirat sve veće urbane cjeline u SirijaSiriji. Time će građanski rat koji bijesnim ovom zemljom više od pet godina ući u novu fazu, kada postaje jasno da pobunjenici bez značajne vanjske intervencije ne mogu više vojnim putem doći do pobjede. No, ona je malo izgledna zbog izravnoga ruskog vojnog angažmana na strani Assada.

Strašne žrtve

Procjene žrtava sirijskog građanskog rata su strašne. Prema Wikipediji na engleskom jeziku se tako procjenjuje da je na strani Assada poginulo između 59 i 94 tisuće vojnika te između 41 i 56 tisuća pripadnika raznih milicija. Žrtve među pobunjenicima procjenjuju se na 104 do 130 tisuća vojnika, a procjena broja poginulih na strani ISIL-a kreće se između 11 i 16 tisuća vojnika. Poginulo je i više od 3.000 kurdskih vojnika i više od 6.000 stranih vojnika na strani Assada, ponajviše Palestinaca.

Procjene ukupnog broja poginulih u ratu u Siriji, uključujući i civile, u veljači 2016. dostizale su broj od 470.000 ubijenih. 7,6 milijuna ljudi moralo je napustiti svoje domove, ali su ostali unutar Sirije, dok je broj onih izbjeglih u druge zemlje procijenjen na 4,8 milijuna ljudi. U Siriji je prije rata, napominjemo, živjelo 22,9 milijuna ljudi, što znači da je pola njezinoga stanovništva ili ubijena, ili izbjegla, ili raseljena unutar Sirije.

 

HKV/http://www.hkv.hr/vijesti/svijet/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)