Ataci ministra MUP-a na trodiobu vlasti meta oštrih kritika

Vrijeme:3 min, 1 sec

 

Optužbe ministra unutarnjih poslova Vlaha Orepića na račun Ustavnog suda i dalje su top tema u Hrvatskoj. U obranu trodiobe vlasti stala je i predsjednica Republike te predstavnici SDP-a i HDZ-a. Iz Mosta međutim poručuju kako oni suci za koje nisu glasovali njihovi zastupnici nemaju legitimitet.

-Ustavni sud je jedan od stupova državne vlasti i jamac ustavnosti, poštivanja Ustava u Republici Hrvatskoj, dakle poštovanja svih demokratskih vrednota, same demokracije, ljudskih prava i svega ostaloga. Mislim doista da u Hrvatskoj moramo poštivati trodiobu vlasti i da se dužnosnici iz izvršne vlasti trebaju suzdržati od bilo kakvog komentiranja rada Ustavnoga suda – istaknula je predsjednica Republike te dodala da ne vidi nikakvih nezakonitosti ili neustavnosti u radu Ustavnoga suda.

U obranu ministra Orepića, koji se kao predstavnik izvršne vlasti grubo okomio na sudbenu, stao je predsjednik Sabora Božo Petrov, očito želeći kao predsjednik Mosta iznova otvoriti izbor sudaca Ustavnog suda.

-Tko je narušio dignitet – ministar koji je upozorio da postoje pojedinci koji se lažno predstavljaju u javnim ustanovama ili oni koji su glasovali za takve ustavne suce? – upitao je novinare Božo Petrov.

Orepićeva izjava tema emisije “Otvoreno”

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin upozorio je kako nije isto kad s odlukama Ustavnog suda polemizira saborski zastupnik i kad predstavnik izvršne vlasti udari na Ustavni sud kao jedan od stupova ustavnog poretka.

-I sam sam više puta polemizirao s odlukama Ustavnog suda, ali ovdje se radi o ministru unuatarnjih poslova. Kad ovakve optužbe dolaze iz usta ‘šefa policije’ – očekujemo da doznamo što on to zna i što po tom pitanju namjerava učiniti – komentirao je zastupnik SDP-a Peđa Grbin.

Naglasio je kako je zadatak ministra PNUSKOK-u prijaviti da postoje indicije da je određena osoba počinila kazneno djelo i time pokrene postupak.

Pravni stručnjak Mato Palić smatra da sporne činjenice vezane uz pojedine suce, za koje se znalo i prije, ne mogu biti opravdanje za etiketiranje svih sudaca Ustavnog suda.

-Uvjeren sam da je najveći broj među njima- moralni, čestiti i stručni ljudi. Ako sve ostane samo na nekakvim verbalnim optužbama, onda se radi o nedostatku političke kulture. Njegova izjava, kao ministra unutarnjih poslova, ima dodatnu težinu jer on ima dublji uvid u različite detalje o svim ljudima u Hrvatskoj nego što ga imaju obični građani. Ukoliko neće slijediti nekakva reakcija nakon tih izjava, onda se samo potkopava Ustavni sud kao institucija te se narušava povjerenje – istaknuo je Palić gostujući u emisiji Otvoreno.

Cijelu ovu situaciju slično promatra i Vladimir Šeks.

-Ministar Orepić je napao cijeli Ustavni sud, a ne pojedine suce. Ako je imao ikakvih spoznaja o tome da je bilo tko od njih ogrezao u kriminal i korupciju, trebao je inicirati pokretanje kaznenog postupka. Prijetnja nacionalnoj sigurnosti je adresirana na one koji pripremaju teroristička djela, pa su takve optužbe bez dokaza- napad na Ustavni sud – istaknuo je Šeks.

Novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma uvjerena je da se radi o spinu puštenom u javnost zbog saniranja štete prouzročene operacijom KUM.

-Više nitko neće govoriti o aferi Kum, nego ćemo svi preispitivati Ustavni sud koji je tek počeo raditi. Tako se institucija diskreditira, a još nije ni dobila šansu da pokaže kako radi. Bilo bi u redu da takvu kritiku iznese gospodin Bulj, koji je zastupnik, a ne ministar s pozicije člana izvršne vlasti – istaknula je Toma, diodajući kako Božo Petrov, stajući u obranu Orepića, nije postupio kao predsjednik Hrvatskog sabora, nego kao čelnik Mosta.

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj tijekom emisije u više je navrata ponovio kako Most nema ništa protiv Ustavnog suda ali ima protiv četvorice ustavnih sudaca za koje zastupnici Mosta nisu glasovali.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)