BELLO, CIAO!

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

Dimenzija ovog Ne je urlik Renziju: Bello, ciao!

Ovaj rezultat je proizvod rada desne konzervativne Lege i građanskog pokreta Movimento 5 stelle, ali i one ljevice koju je sam premijer i i tajnik stranke Partito Democratico Matteo Renzi naprasno srezao u svojoj politici stranke pod vlasništvom jednog čovjeka. Dapače, baš je ta ljevica dodatno zaoblila ovaj preteški poraz – borila se kao ris za dragu domovinu (cara Italia) i za njen ustav.

Renzijev PD i Predsjednik Republike Sergio Mattarella ne smiju i dalje griješiti i tražiti povećalom neke korisne učinjene promjene, zanemarujući brojne krupne propuste, radi kojih su građani s puno strpljenja čekali 4 prosinca i, usprkos vlastitom mentalitetu, stajali u redu pred biračkim mjestima da bi iskoristili svoje jedino pravo – demokratski glas: 7 Talijana od 10 je htjelo iznijeti mišljenje, 6 od 10 je htjelo kazati NE na više adresa.

Prvo NE je išlo na adresu politike poslušnosti i vjerodostojnog sprovođenja domaćeg rada kojeg je zatražila Trilaterala prije 3 godine. Makroskopske pogreške Talijani svakodnevno žive, još prije nego vide.

Drugo NE je išlo na adresu konvencionalnih medija. U posljednjem izvještaju Censisa, nacionalne agencije za promatranje društva, najveći poražavajući podatak je broj mladih koji su siromašniji nego što su bili njihovi roditelji prije 25 godina – čak 26% se vratilo po blagostanju natrag u 80te. Jako je glasan i podatak da čak 23% građana manje nego prijepet godina se informira iz tradicionalnih medija (tv, dnevnik, štampa) nego na društvenim mrežama, a njihova školska sprema je viša ili visoka.

Jedno gromoglasno NE je upućeno na adresu agresivne politike, medijske varke, plašenja naroda katastrofizmom i izjednačavanje građanskog prva sa antipolitikom. Ono što narod želi nije antipolitika, nego srž politike, gospodo!

Kakva je veza ovog referenduma sa nama? Velika.

Renzi ostavlja gospodarski devastiranu zemlju i pregršt obećanja, što je vrlo slično Hrvatskim uvjetima.

Europska Unija će nastojati sačuvati politiku federalizacije, što obuhvaća sve njene članice. Na takvoj sceni, koja je iznimno skliska, mnogi pravci su više nego mogući no jedan je siguran: briselski birokrati će nastaviti politiku federalizacije/ regionalizacije Europe. Hrvati moraju biti spremni i oprezni na naš jedini put, za slučaj kraha Unijske tvorevine i izbjeći opcije Balkan i ex Jugoslavija. Ovo su konkretne ideje, a naši političari i njihovi mediji se igraju riječima kad zaobilaze srž.

Pamet u glavu, iskustvo susjeda je zlata vrijedno!

 

Bianca Mišura / Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)