Krk, Punat: Vitez Vitodrag Maračić nije zaboravljen

Vrijeme:1 min, 36 sec

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

Hrvatski vitez Vitodrag Maračić, rodom iz Punta na otoku Krku,  dragovoljac i pripadnik 3. gardijske brigade Kune dao je svoj je mladi život za Domovinu u posljednjem pokušaju proboja za Vukovar, 13. studenoga 1991., na bojištu između Bogdanovaca i Marinaca.

Njegovi mještani i suborci nisu ga zaboravili te su u organizaciji Općine Punat i dragovoljaca Primorsko-goranske županije u subotu, 3. prosinca 2016. u Puntu  otkrili spomen ploča  i otvorili šetalište s njegovim imenom.

Pozdravni govor održao je domaćin i načelnik Općine Punat Marinko Žic nakon čega je član udruge iz Punta gosp. Nedo Tomić, zajedno s majkom Marijom Maračić otkrio spomenik kojeg je blagoslovio velečasni Ivica Kordić poručujući braniteljima da budu ponosni, jer je njihova borba borba za slobodu i istinu. Stijeg je poklonjen Vitodragovoj majci Mariji, koja se nadahnutim riječima obratila okupljenima. Prigodan tekst Siniše Glavaševića pročitala je Ana Lipovac, učenica 8. Razreda OŠ iz Punta.

Nakon polaganja cvijeća i svijeća ispred spomenika, kolona je krenula prema šetalištu Vitodraga Maračića gdje je ploču s jegovim imenom s majkom Marjom zajedno otkrio predsjednik udruge predsjednik udruge dragovoljaca Krka Ivan Mrakovčić. Potom je na groblju položeno cvijeće i zapaljene cvijeće na grobu gdje počiva Vitodrag zajedno sa svojim preminulim, godinu dana starijim bratom, također dragovoljcem.

Mario Nađ, umirovljeni časnik HV-a, brat po oružju Vitodraga Maračića, toplim se riječima sjetio svog suborca, omiljenog zbog svoje mladenačke vedrine i poleta. Zbog kovrčave kose dobio je nadimak Curica, a stradao je u jednom od najtežih dana u povijesti Kuna. U nepun sat vremena poginula su trojica bojovnika Kuna, a dvadeset  dvoje ih je ranjeno.

Vijence su položili pripadnici Udruga veterana 3. GBR Kune, UHBDDR PGŽ, Krk, Grobnik, UHBDR Kastav, Punat, Udruga roditelja poginulih brnaitelja Slatina, , Udruga udovica branitelja domovinskog rata PGŽ…

 

Neka se nikada ne zaborave životi utkani u slobodu naše Domovine.

 

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)