PETICIJA HRVATSKIH BRANITELJA: Potpišite da ne želite Šerbedžiju na Brijunima!

Vrijeme:3 min, 49 sec

 

 Peticiju potpisujete na mail   mladen.pavkovic.kc@gmail.com

    Uredništvo Hrvatskog neba 

 

PETICIJA HRVATSKIH BRANITELJA: Potpišite da ne želite Šerbedžiju na Brijunima!

Pozivamo, prije svega Udruge proistekle iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, a potom i pojedince, od tzv. običnih ljudi do intelektualaca i svih koji misle i predlažu kao mi, da se dramskom umjetniku Rade Šerbedžiji i njegovoj obitelji, od 2017. godine uskrati ekskluzivno pravo da njegov obiteljski teatar, koji je inače registriran u Zagrebu, održava komercijalne  predstave i koncerte na jednom od najljepših hrvatskih otoka – Brijuni, tim prije što se to tijekom godina  pretvorilo u „teatar bratstva i jedinstva“, odnosno mjesto „kulturnih događanja“ – Od Vardara pa do Triglava.

Također nam nije jasno, i to hrvatska javnost treba znati: Tko je, kada i pod kojim uvjetima te na koliko godina dozvolio Šerbedžiji, koji za sebe navodno tvrdi da je „Jugoslaven“, omogućio njegovu privatnom teatru  Ulysses da od mnogobrojnih hrvatskih kazališta jedino on i njegovi suradnici („Od Vardara pa do Triglava“), poglavito  tijekom ljeta, tamo organiziraju  akcije i manifestacije dok mnogobrojne ostale njihove kolege u to vrijeme, da malo karikiramo, jedino mogu održavati predstave „doma u lavoru“ (što nije daleko od istine).

Hrvatski branitelji i stradalnici, za razliku od njega koji ne želi ni odgovoriti, a kamoli što drugo, „tko je bio agresor, a tko žrtva“, na Brijunima ne mogu održavati ni humanitarne koncerte, a niti je to mjesto predviđeno, kao za njega i njegovu obitelj, da tamo ljetuju i da ih još „besplatno“  voze i odvoze brodovi Hrvatske ratne mornarice (HRM).

Znamo da je Šerbedžija na početku Domovinskoga rata zajedno sa svojom obitelji napustio Hrvatsku (dezertirao), da je  nije želio na bilo koji način braniti od srbijanskog i inog agresora, da nije u to teško i bolno vrijeme kao tenisač Goran Ivanišević nastupao po svijetu s hrvatskim obilježjima, a niti čak protestirao protiv agresije („za mir“, kako on voli sada reći), pa nas iznimno zanima: čime je to ON zaslužio da mu glavna „baza“ (kao specijalcima Velebit na minus 3o!) bude baš ovo mjesto, koje mu za te i takve njegove privatne, obiteljske priredbe i veselice ne bi dozvolio ni njemu dragi Josip Broz Tito?

No, unatoč svim pogodnostima, koje je imao po povratku iz svijeta, kad je vidio da su Hrvati ostali svoji na svome, nigdje nismo čuli ni pročitali da je  „Šerbedžija teatar“ udijelio koju kunu u humanitarne svrhe, osobito za Vukovar, Škabrnju, Hrvatsku Kostajnicu, Pakrac, Petrinju, Saborsko, Osijek, Voćin, Nuštar… ili pak za djecu koja su ostala bez jednog ili oba roditelja ili za obitelji koje su ostale ni krive ni dužne bez svoje nevine dječice, koja su poginula od srbijanskih granata ili raketa (dok je on „glumatao“ po svijetu).

Evo, sad pred najveći kršćanski blagdan Božić (22. prosinca) nastupit će na solističkom koncertu (na tome najviše zarađuje!) u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Rade, daj barem od tog koncerta (ako žele uzeti) nešto i za one koji su dali i svoje živote za tvoje blagodati, bez obzira što ne znaš „tko su u Domovinskome ratu bili agresori, a tko žrtve“!

Taj čovjek nije ni protestirao što u toj dvorani on i „oni“ mogu nastupati kad god i kako žele, dok drugi poput nekih velikih hrvatskih umjetnika mogu o tome samo sanjati.

Osim toga, u Hrvatskoj nema umjetnika koji je tako malo dao, a koji je tako mnogo dobio od onih koji su dali i krv za Domovinu!

Čak ni jednoj Kati Šoljić,  koja je izgubila četiri sina i najmanje desetero članova svoje obitelji nisu omogućili da ljetuje (dva-tri dana) na Brijunima, a ovakvima kao što je Šerbedžija dozvoljeno je (zašto?) da tamo i zarađuju?

Stoga, od svih onih kojih se to tiče, javno tražimo da se obiteljskom teatru Šerbedžija, onemogući daljnje gostovanje na Brijunima, ili da se omogući i svim ostalim hrvatskim umjetnicima da tamo „besplatno“ ljetuju, zarađuju, da im je na usluzi HRM, pa čak i tajne i ine službe.

Također predlažemo da Brijuni postanu „otok hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskoga rata“, a ne otok onih koji se „smiju i cerekaju“ na hrvatske nevolje, stradanja i onima koji se sada okreću u grobu kad čuju da neki više i ne znaju „tko su bile žrtve, a tko agresori“.

Dosad smo već primili veliki broj potpora ovoj inicijativi, a oni koji nam se u tome žele pridružiti : dakle u traženju da se „Šerbedžiji i kompaniji“ onemogući daljnje „ljetovanje“ na Brijunima, molimo da nam odmah to i e-mailom potvrde (ime, prezime, mjesto stanovanja, odnosno naziv udruge) na slijedeću adresu: mladen.pavkovic.kc@gmail.com

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

 

 Hrvatsko nebo 

Facebook komentari

komentara

One thought on “PETICIJA HRVATSKIH BRANITELJA: Potpišite da ne želite Šerbedžiju na Brijunima!

  1. Inicijativa je na mjestu – pozdravljam! – ali primjena nije; ne pada mi na pamet nekome na privatnu adresu slati svoje podatke.
    U današnja vremena postoje aplikacije za kreiranje peticija i prikupljanje “potpisa”; napravite takvu i potpisujem odmah…

Odgovori