HND: U manjku argumenata agresija i prostakluk

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

 Zbivanja na saborskom odboru za medije

Saša LekovićNakon što su pojedini mediji  vrlo neprofesionalno izvijestili o zbivanjima na Saborskom odboru za informatizaciju i medije, uključujući vrlo pristrani prilog HRT-ove novinarke Maje Sever, svojim izvještajem reagiralo je društvo hrvatskih novinara i publicista (HNiP). Iz HNiP-ovog izvještaja može se bolje shvatiti što se zaista odgađalo na saborskom odboru.

Na tematskoj sjednici Odbora za medije Hrvatskog sabora održanoj 25. studenoga hrvatska javnost još je jednom bila izložena verbalnom primitivizmu i militantnom, radikalnoMarko Ljubićljevičarskom aktivizmu koje su pokazali Saša Leković, predsjednik HND-a, Vladimir Lulić, Maja Sever i Drago Pilsel (Vladimir Lulić nakon sjednice se pred više svjedoka izderao „mrš“ na predsjednicu HNiP-a Katju Kušec). Upravo zahvaljujući Lekoviću i njegovom paravojnom odredu, sjednica koja je na zahtjev nekoliko klubova zastupnika sazvana zbog povećanja nasilja u medijima, zorno je pokazala odakle nasilje dolazi i tko ga provodi, objašnjava se u izvještaju HNiP-a. Na žalost, Saša Leković i dalje dobiva nezasluženu pažnju mnogih medija.

S druge strane, svi ostali sudionici sjednice imali su vrlo konstruktivan i dijaloški korektan pristup medijskim problemima. Predsjednica HNiP-a Katja Kušec u svome je izlaganju dala autoritativnu ocjenu stanja u medijima i javnosti, izrazila zabrinutost zbog teškog urušavanja kriterija te srozavanja Maja Severprofesije na najniže grane u povijesti, što je najvidljivije po potpunom odsustvu objektivnosti i pluralizma na medijskoj sceni.

Ukazala je i na manjkavosti u obrazovanju novinara, a kada novinari nemaju jaku stručnu podlogu, tada je njima lako manipulirati. Potpredsjednik HNiP-a Marko Ljubić istaknuo je da je eskalacija nasilja, prijetnji, uvreda i incidenata uvijek izraz postojećih velikih neravnoteža u društvu, ali da su konfliktni normalni i poželjni unutar jasnog državno pravnog okvira koji omogućuje stvarni pluralizam.

Kao primjer preuzimanja ili ignoriranja državnih nadležnosti Marko Ljubić naveo je slučaj navodnog atentata na Lekovića, koji je mimo ikakve logične policijske ili državne procedure dobio status incidenta, i po sistemu kadija te tuži kadija te sudi postao međunarodni problem kojim se nanosi šteta Hrvatskoj. Napominjemo da do današnjeg dana nismo vidjeli nikakvo službeno izvješće o navodnom atentatu, a da kao jedini svjedok ostaje nepoznati automehaničar iz Rume, rekao je Ljubić.

 

 HKV/http://www.hkv.hr/vijesti/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)