Selfie s potpisom – Ticijano za Karla V

Vrijeme:1 min, 13 sec

Tiziano Vecellio poznat kao Ticijano (r. Pieve di Cadore 1488/1490 – 1918634_1229981560376253_8476362450397223073_n Venecija 1576.) bio je najplodniji venecijanski umjetnik 16. stoljeća. U gotovo sedamdeset godina kontinuiranog slikanja, ostavio je iza sebe najvrijednija djela talijanske renesanse. Ticijano je često oslikavao portrete najmoćnijih osoba njegovog vremena: papu Pavla III tj. Alessandra Farnese, Franju I Francuskog, Isabellu d’Este, Eleonoru Gonzaga i  Karla V, kojem je posvetio najviše portreta.

 Ovo je prvi iz niza portreta u kojem je Ticijano oslikavao Karla V.
Slika je od 1821 čuvana u muzeju Prado u Madridu, no zanimljivo je da je čuveni portret selio sigurno tri puta u svojoj povijesti. Prvi je put ovaj portret putovao iz Italije u Španjolsku jer je Ticijano slikao Karla V g. 1533. u Bolonji, prigodom krunjenja Pape Klementa VII o čemu svjedoči opis kraljeve haljine. U Španjolskoj je ostao do 1600 g., o čemu svjedoči  arhiv Palače Alcazar. No Ticijanov portret je kralj Filip IV poklonio engleskom kralju Karlu I koji je bio ubijen i sva njegova imovina prodana, a ovaj  portert je naknadno kupila Španjolska kraljevska obitelj.
Radi se o prvom Ticijanovom portretu u cijeloj figuri jer je dotadašnji način slikanja samog poprsja postavljao pogled posjetioca prema liku i visini. Cijela figura je doprinijela postavljanju fizičke ali i društvene udaljenosti oslikanog velikana u odnosu na posjetitelja. Na ovom portretu kralj drži gotovo nevidljiv mač u jednoj ruci, dok drugom rukom gladi velikog irskog psa, vjerovatno njegovog omiljenog Samperea – “selfie sa Sampereom”.

 

Bianca Mišura/Hrvatsko nebo‎

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)