Na Šćitu obilježen Dan sjećanja na ramske žrtve

Vrijeme:1 min, 8 sec

Sjećanje na žrtve u Rami

Kroz povijest, Rama je često doživljavala tragedije, razaranja, paljevine… Stradavale su i brojne nevine žrtve. To se posebno odnosi na početak listopada 1942. godine, kada su četnici kao talijanski saveznici u operaciji „Alfa“ u tri dana svoga divljanja na prostoru Rame pobili više od tisuću ljudi.

Rama1

Rama2

Nakon što se smjelo javno spominjati žrtve, posebno one četničke iz 1942.godine, ramski franjevci, zajedno s narodom započel isu s obilježavanjem Dana sjećanja na ramske žrtve kroz sve ratove. Svake godine, druge nedjelje u listopadu, crkva na Šćitu postaje mjesto molitve za sve stradale čija imena su upisana na spomen obilježju podno Ramskog križa, njih ukupno 1529.

Rama3

Rama4

Uz suslavlje devet svećenika,u župnoj crkvi sv. Misu predvodio je i pod njom propovijedao monsinjor Ante Meštrović. Nakon sv.mise, pred pločama s imenima pobijenih, zapaljene su svijeće i izrečena je molitva za pokojne – Opijelo.

Rama5

Rama6

Na Dan sjećanja na ramske žrtve ispred ploča s imenima zapali se bezbroj svijeća koje navečer svojim svjetlom razbijaju tamu i podsjećaju da i u tami, koliko god jaka bila, tračak svjetlosti je jači od nje.

Rama7

Bez obzira na mržnju koja je prouzročila ove brojne žrtve, postoji i nada da one nisu bile uzaludne i da se one nikad neće više ponoviti. Rama i hrvatski narod u njoj nije, a niti će zaboraviti svoje žrtve, između ostalog i zbog budućnosti!

RPORTAL/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori