Damir Pešorda: Europa na raskrižju

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

Svojedobno je Šeks promijenio ustav kako bi uspio referendum za ulazak Hrvatske u EU. Promjena se sastojala u ukidanju odredbe da na referendum mora izaći barem 50% birača. Na hrvatski referendum izišlo je 43, 51% birača; za ulazak u EU bilo je njih 66, 27%, dok je protiv bilo 33, 13% .

Sjećamo se kako je taj prilično mršavi rezultat na sva usta hvaljen i slavljen kao pobjeda demokracije i proeuropska orijentacija Hrvatske. Nitko ili gotovo nitko tada nije problematizirao činjenicu da je o sudbini većine odlučila manjina.

Ove nedjelje Madžari su imali referendum o imigrantskim kvotama koje zemljama članicama nameće Njemačka i briselska birokracija. Referendumu je pristupilo oko 43% birača, protiv kvota glasovalo je 98% njih. Međutim, Jutarnji list donosi veliki naslov: Sramotan poraz Viktora Orbana. Naime, inzistira se na tomu da je Orban poražen bez obzira na rezultat jer na referendum nije izašlo više od 50% birača.

Pri tomu se zanemaruje činjenica da je na referendumu za ulazak Madžarske u EU ‘za’ glasovalo manje glasača nego ih je na ovom referendumu bilo protiv kvota! Takva je iritantna matematika polako uvedeno kao nešto najnormalnije u europsku političku praksu. O nakaradnoj logici da i ne govorimo. Sve to govori u prilog tezi da su elite spremne pribjegavati sve bezočnijem laganju kako bi se zaobišla demokracija, to jest volja naroda. Laže se o svemu i svačemu, izmišlja, karikira, izvrće, istim stvarima pristupa na sasvim različit način itd. Hrvatska u tom pogledu čak prednjači pred većinom europskih država.

Ovih je dana ekspresni otkaz dobila je novinarka Smiljana Škugor zato što je pomogla da u javnost dođe vijest o milijunskim dugovima Mrsićeve supruge HZZO-u. Dugovima koji nikada neće biti vraćeni jer su ovih dana otišli u zastaru. Karamarko je rušen i srušen zbog iskonstruirane afere koja se ticala honorara koji je za odrađen posao dobila njegova supruga. I to prije nego je postala njegova supruga i prije no što je on postao potpredsjednik vlade. Očito postoje dva sasvim različita mjerila za lijeve i za desne. Njih se ne pridržavaju samo mediji nego i sud. Za osuditi ‘desničara’ dostatan je i jedan svjedok, za osloboditi svake krivnje ‘ljevičara’ dostatno je da dotični drug svečano izjavi: Nisam kriv, časna pionirska!

Dvostruka mjerila protežu se tako na sve sfere društvenog života, a posebice na medije i kulturu. To su djelatnosti koje najviše utječu na formiranje tzv. javnog mnijenja. Ipak, puk se pokazuje kao prilično tvrdoglav, inertan. Sporo usvaja ‘nove vrijednosti’ i ‘nove istine’. U cijeloj Europi osjeća se da narodi sve manje nasjedaju na globalizatorske laži. Pobuna protiv nasilja iz Bruxellesa tinja širom Europe. Međutim, kao i uvijek, najkonkretniji su korak učinili Britanci, oni napuštaju EU. Madžarska, Poljska, Slovačka, pa i Češka, Austrija i Slovenija sve više inzistiraju na zaštiti nacionalnih interesa, umjesto zaštite vrijednosti ljudskopravaške ideologije.

Europa se nalazi na raskrižju. Na koju god stranu krenula, lijevo ili desno, ne piše joj se dobro. Možda bi dobro bilo da učini koji korak natrag, vrati se korijenima? Čini mi se da upravo to i pokušava Orban u Madžarskoj. Otud i likovanje naših medija što Orbanov referendum ”nije uspio”. Zato ”Šeksovi referendumi” u pravilu uspijevaju. Pa makar na njih izišla tri glasača i dvojica zaokružila ‘za’.

 

Damir Pešorda/HRsvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori