Izv . prof . dr . sc . Kritijan Krkač : NOVINARENJE I NOVINARSKO PRIGOVARANJE

Vrijeme:1 min, 42 sec

 
Svoje sam argumente protiv tehničkog ministra kulture već rekel i na prigovore odgovoril, a ponavljal se ne bum, jer u školici nismo. No među prigovore mu nikak ne bi ubrojil „ukidanje programa sufinanciranja neprofitnih medija“. O tome kak je to dovelo „280 novinara na burzu“, kak veli predsednik HND-a (http://hnd.hr/rezultat-ukidanja-potpora-neprofitnim-medijim…), dalo bi se raspravljati otprilike koliko i o tome zakaj se netko odlučuje na studij novinarstva (Kak se točno pokazuje dar za novinarstvo? Kaj, čovek ima posebno izraženu sklonost podčinjavanja političkoj samovolji urednika ili profitnim zahtevima vlasnika?), zakaj su takve kvote studenata na tim studijima, kakva je kakvoća tih studija, itd.

Ono kaj me ovde zanima je to zakaj ti neprofitni mediji ne funkcioniraju po načelima NPE (engl. Non-profit economy) kak funkcioniraju slične skupine u tržišnim ekonomijama? Zakaj ne žive od donacija privatnih pravnih i fizičkih osoba? Zakaj kao skupina ne apliciraju za europske projekte itd.? Kaj tome fali? Možda je to naporno, teško, dugotrajno i treba nekaj de facto znat delat. Ovak je lakše. Samo formalno zatražiš, zatim ti se automatizmom dodeli, nakon toga trošiš kak hoćeš i na koncu ne moraš polagati detaljne račune o svakoj potrošenoj kunici. Malo mi to zgleda gotovanski, no prije svega netržišno. Možda se varam.

Kak god bilo, ak je to slučaj, tj. ak sam kojim slučajem potrefil argument, onda ne samo da nije loše kaj je tehnički ministar kulture ukinul program, nego je dobro, štoviše izvrsno. Dobro je prije svega zato kaj bi se na tržištu trebala pojaviti i ojačati zdrava konkurencija među novinarima. Dosad su se za tuđe nofce špinčili okolo i izigravali intelektualnu kastu, medijske prosvjetitelje, bardove, doajene i kaj ti ja znam kaj sve ne, a sve redom bez pokrića. Sad lepo na tržište. Mislim da bi ono moglo odelit žito od kukolja.

 P. S. Koliko god ovo išlo u prilog tehničkom ministru, mislim da ne pobija na drugom mestu iznesene prigovore protiv njega prije svega kao ministra kulture.

 

Izv . prof . dr . sc . Kritijan Krkač/Hrvatsko nebo

One thought on “Izv . prof . dr . sc . Kritijan Krkač : NOVINARENJE I NOVINARSKO PRIGOVARANJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)