Stan kao ulog: Vrdoljak i Orešković dogovarali koaliciju Mosta i Narodne koalicije?!

Vrijeme:8 min, 55 sec

 

 

Tihomir Orešković trebao bi biti premijer u Vladi Mosta i Narodne koalicije, a kao protuuslugu bi, prema tvrdnjama svjedoka razgovora njega i Ivana Vrdoljaka, od HNS-a trebao dobiti prostor točno ispod njegova stana u Teslinoj 8. Orešković bi tako svoj stan proširio na dvije etaže te bi praktički posjedovao cijelu zgradu u strogom centru Zagreba, piše portal  Promise.hr.

Posljednjih dana svjedočili smo učestalim medijskih napadima Ivana Vrdoljaka, predsjednika HNS-a, na Most nezavisnih lista.Povod za bujicu ironije i oštrih kritika od strane HNS-a i Vrdoljaka bilo je priopćenje Bože Petrova i izjave drugih lidera Mosta u kojima navode uvjete Mosta za suradnju s mogućim budućim partnerima (prvo pet, pa potom sedam uvjeta za moguću koaliciju s HDZ-om ili s SDP-om).

I premda bi se iz svadljivih tonova na relaciji HNS – Most moglo zaključiti da je vrlo mala vjerojatnost da će Most i Narodna koalicija nakon izbora slagati Vladu, realnost je bitno drugačija, uvjeravaju nas analitičari s kojima smo o ovoj temi razgovarali, piše isti izvor.

Milanovićeva strategija prema Mostu

Strategija čelnika Narodne koalicije je, kako tvrde stručnjaci za politički marketing, izbiti što više lijevih protestnih glasača iz biračkog tijela Mosta (onih koji bi voljeli da Most koalira s lijevom koalicijom).

Da bi takve glasače odbili od Mosta, iz Narodne koalicije odašilju strelice prema Mostu i poruke da oni s Mostom ne mogu, jer su Most i HDZ praktički isti i jer su, tobože, sve već dogovorili oko poslijeizborne koalicije… Na taj način stvaraju predodžbu kako će Most gotovo sigurno koalirati s HDZ-om. Uz takvo javno mnijenje, protestni glasači ljevice neće glasati za Most, ali bi se u takvim okolnostima za Božu Petrova mogli opredijeliti mnogi protestni glasači desnice, odnosno HDZ-a, što je i cilj PR stratega Narodne koalicije, tvrde sugovornici.

A ako dobar dio desnih glasača glasa za Most, dok lijevo biračko tijelo odustane od Bože Petrova, to bi značilo da ljevica ostaje kompaktna, dok će se glasačko tijelo HDZ-a raspršiti prema centru, odnosno prema Mostu nezavisnih lista. U takvoj raspodjeli glasačkih listića, Narodna koalicija najdjačala bi HDZ, a onda bi s jačih pregovaračkih pozicija mogla sastavljati većinu.

I sve bi ovo, najvjerojatnije, ostalo na razini pretpostavke, da dvojica posjetitelja nedavno održane hokejaške utakmice u zagrebačkom Domu sportova nisu odlučili upozoriti javnost na, kako tvrde, besramno dogovaranje prljave političke trgovine na toj utakmici.

Politička trgovina na hokejaškoj utakmici

T. G. i B. M. (podaci poznati uredništvu portala promise.hr) tvrde, naime, da su svojim ušima čuli da su Ivan Vrdoljak i Tihomir Oreškoviću VIP loži zagrebačkog Doma sportova, za vrijeme hokejaške utakmice, dogovarali uvjete buduće koalicije.

”U pauzi utakmice Medveščak–HK Soči, koja je odigrana u ponedjeljak 29. kolovoza u zagrebačkom Domu sportova, Ivan Vrdoljak i Tihomir Orešković u VIP loži glasno su razgovarali o budućoj koaliciji Mosta i Narodne koalicije. Zajednički su zbrajali mandate na koje računaju te spominjali 61 mandat Narodne koalicije i 12 mandata Mosta. Govorili su da će Tihomir Orešković ponovno biti nestranački premijer. Spominjali su i nekretninu koju koristi Hrvatska narodna stranka u Teslinoj ulici 8 u Zagrebu, koju Orešković želi kupiti, odnosno prisvojiti, kako bi proširio svoj stan koji se nalazi točno iznad poslovnog prostora HNS-a u Teslinoj 8. Ivan Vrdoljak Oreškoviću je obećao da će to ‘srediti’, odnosno da će mu prepustiti taj prostor, pod uvjetom da dođe do koalicije Mosta i Narodne koalicije s Oreškovićem kao premijerom”, ispričao je novinaru portala promise.hr T. G. iz Zagreba (podaci poznati uredništvu) te ustupio fotografije Ivana Vrdoljaka i Tihomira Oreškovića snimljene, kako tvrdi, za vrijeme opisanog razgovora u VIP loži Doma sportova.

Spomenuti izvor kaže da nije isprva mogao vjerovati da tako visoko pozicionirani političari i dužnosnici javno dogovaraju najprljaviju moguću političku trgovinu. No, u nastavku razgovora kojega je, kako reče, slušao iz neposredne blizine i definitivno se, veli, uvjerio da predsjednik HNS-a i aktualni premijer Republike Hrvatske dogovaraju koaliciju u kojoj je ulog i poslovni prostor u Teslinoj 8, inače u vlasništvu države Hrvatske (DUUDI).

Istu priču ponovio je i B. M. iz Zagreba (podaci također poznati uredništvu), koji je hokejašku utakmicu također pratio iz VIP lože i koji je potvrdio da je čuo kako Orešković i Vrdoljak dogovaraju koaliciju, prebrojavaju mandate, spominju 61 mandat Narodne koalicije i 12 mandata Mosta te pregovaraju o prostoru HNS-a u Teslinoj 8. I sugovornik B. M. tvrdi da je Vrdoljak obećao Oreškoviću ‘srediti’ prostor u Teslinoj, uz uvjet da dođe do koalicije Mosta i Narodne koalicije te do formiranja Vlade u kojoj bi Orešković bio nestranački premijer!

Osim što su ustupili svoje fotografije s Oreškovićem i Vrdoljakom snimljene u VIP loži Doma sportova (zamolili su ih za selfi kako bi imali potvrdu zajedničke pristutnosti istom događaju), sugovornici portala promise.hr napominju da su spremni, ako bude trebalo,javno i na sudu posvjedočitio svemu što su čuli te večeri u Domu sportova u razgovoru čelnika HNS-a i tehničkog premijera Republike Hrvatske. A ići će, kažu, i na poligrafsko testiranje, ako bude trebalo.

Pojašnjavaju potom da su bili zgroženi spoznajom da se volja hrvatskih birača izigrava kroz prljavu političku trgovinuu kojoj se trguje vrijednim državnim nekretninama (nekretnina koju koristi HNS u Teslinoj 8) za osobnu korist. Zato su, kažu, i odlučili obratiti se novinarima, kako bi i šira javnost doznala za dogovore aktualnog hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića i dojučerašnjeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

HNS koristi prostor u vlasništvu DUDI-a

Nakon razgovora s T. G. i B. M., novinari spomenutog portala pokušali su istražiti navode spomenutih sugovornika. Doznali su da je ispod stana obitelji Orešković u Teslinoj 8 (premijerova supruga Sanja Orešković upisana je kao vlasnik stana od gotovo 300 kvadrata) uistinu prostor u vlasništvu Republike Hratske kojega trenutno koristi HNS-ova podružnica Donji Grad. U Gradsko stambeno komunalnom gospodarstvu (koje vodi brigu o većini nekretnina u Gradu Zagrebu) doznali su da je taj prostor svojedobno bio dodijeljen udruzi Teniski centar Iva Majoli, na preporuku Hrvatskog teniskog saveza. To je bilo u vrijeme kada je Gradom Zagrebom vladala koalicija SDP-HNS i kada je gradonačelnica bila Vlasta Pavić, te kada je predsjednik Hrvatskog teniskog saveza bio HNS-ov Radimir Čačić. Godine 2005. utvrđeno je vlasništvo RH nad poslovnim prostorom u kojem se sada nalazi HNS-ova podružnica Donji Grad..

U Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu doznali su da je veći dio prostora u zgradi u Teslinoj 8 u vlasništvu DUUDI-a, odnosno Državnih nekretnina d.o.o., dok je premijerova supruga Sanja Orešković stan na drugom katu zgrade kupila od privatnog vlasnika.

Doznali su, osim toga, da je u zgradi u Teslinoj 8 (koja posjeduje i prostrano dvorište) svojedobno bila smještena i najveća hrvatska novinska kuća – PavićevEuropapress holdingte Hrvatski akademski športski klubovi Mladost te stranka Hrvatski istinski preporod (HIP).

No, dođe li uistinu do dogovora o prodaji ili ustupanju državnog prostora – kojega trenutno koristi HNS – obitelji Orešković, najveći dio nekretnine u strogom centru hrvatske metropole pripao bi aktualnom tehničkom premijeru u čijoj biografiji stoji i da je, prije nego je postao hrvatski premijer, bio predsjednik Uprave ‘Aspera nekretnine d.o.o.’, dakle tvrtke koja se bavi nekretninama.

I ovaj podatak lako je provjerljiv u službenoj biografiji Tihomira Oreškovića.

Glasnogovornici bez komentara

Što na sve navedeno kažu tehnički premijer Tihomir Orešković, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, te Božo Petrov, predsjednik Mosta, pokušali su doznati uz pomoć glasnogovornika Vlade RH, HNS-a te Mosta nezavisnih lista.

”Je li gospodin Orešković u ponedjeljak 29. kolovoza u Domu sportova u Zagrebu prisustvovao hokejaškoj utakmici Medveščak- HK Soči te je li tom prigodom u VIP loži razgovarao s Ivanom Vrdoljakom, predsjednikom HNS-a? Je li tehnički premijer Orešković s gospodinom Vrdoljakom tom prigodom razgovarao o budućoj koaliciji Mosta i Narodne koalicije uz pretpostavku da će on, Tihomir Orešković, u toj koaliciji ponovno biti nestranački premijer?

Jesu li u tom razgovoru Orešković i Vrdoljak spominjali i neke uvjete za sklapanje koalicije Mosta i Narodne koalicije s gospodinom Oreškovićem kao premijerom? Jesu li tom prigodom Orešković i Vrdoljak razgovarali o nekretnini u Teslinoj ulici broj 8, odnosno o prostoru na prvom katu u kojem se sada nalazi podružnica Hrvatske narodne stranke?

Je li bilo govora o mogućnosti da gospodin Orešković otkupi, odnosno preuzme taj prostor pod određenim uvjetima od Hrvatske narodne stranke, odnosno od DUUDI-a, kako bi svoj stan, koji se nalazi na drugom katu iste zgrade, proširio i na prvu etažu?  Je li gospodin Vrdoljak obećao tom prigodom načelno gospodinu Oreškoviću da će ‘pitanje poslovnog prostora u Teslinoj 8 srediti’, odnosno omogućiti mu da ga kupi ili na drugi način preuzme, uz pretpostavku da dođe do koalicije Mosta i Narodne koalicije s Oreškovićem kao premijerom?

Jesu li Orešković i Vrdoljak tom prigodom brojali moguće mandate nove koalicije te jesu li spominjali 61 mandat Narodne koalicije i 12 mandata Mosta, koji bi, uz još nekoliko mandata, trebali biti dovoljni za većinu u Saboru i formiranje vlasti nakon predstojećih parlamentarnih izbora? Zna li gospodin Orešković da je nekoliko svjedoka čulo razgovor njega i gospodina Vrdoljaka o političkoj trgovini u kojoj se spominjao i prostor u Teslinoj 8, u VIP loži Ledene dvorane Doma sportova?

Kako Tihomir Orešković komentira činjenicu da je s Ivanom Vrdoljakom na javnom mjestu dogovarao političku trgovinu koja se kosi s etikom i moralom i protivna je Etičkom kodeksu te prijeti da izigra volju birača u Republici Hrvatskoj?”, upitali smo tehničkog premijera Tihomira Oreškovića…

Nakon višekratnog upornog nazivanja Službe za odnose s javnošću Vlade RH i ustrajavanja na dobivanju odgovora premijera Oreškovića (upit su poslali u prošli petak), u ponedjeljak kasno popodne stigao je odgovor iz Vlade u kojem oni demantiraju gore opisani razgovor, dijalog za kojega su spomenuti sugovornici rekli da će ga, ako treba, potvrditi i na sudu i na poligrafskom testiranju!

”Iz vaših pitanja jasno proizlazi pokušaj da se Sportski susret otvaranja nove sezone hokeja na ledu kojem su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, zastupnik Ivan Vrdoljak i veleposlanik Ruske Federacija Anvar Azimov pretvori u politički skandal za potrebe predizborne kampanje u kojoj predsjednik Vlade Tihomir Orešković niti ne sudjeluje. Sve što je navedeno u vašim pitanjima jest laž, konstrukcija i besmislica te predstavlja običnu provokaciju”, stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću Vlade RH.

Valja napomenuti da su slična pitanja poslali i Ivanu Vrdoljaku, predsjedniku HNS-a, te Boži Petrovu, predsjedniku Mosta nezavisnih lista, no do objavljivanja ovog teksta oni nisu odgovorili na upite.

Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će se ovaj slučaj rasplesti te hoće li se doista pokazati da je sve samo ‘laž, konstrukcija i obična provokacija’.

A bilo bi zanimljivo doznati jesu li i Orešković te Vrdoljak spremni ići na poligrafsko testiranje…, stoji u tekstu koji je objavio portal promise.hr.

 

M.M./HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

One thought on “Stan kao ulog: Vrdoljak i Orešković dogovarali koaliciju Mosta i Narodne koalicije?!

Odgovori