Pročitajte sjajan komentar White1950Th  sa You tube  ,na sijanje ,mržnje spram Thompsona , nevino zatočenih uznika u Haagu ali i svih Hrvata Herceg-Bosne  sa TV 1 

 

 

 

 

 

Godine 1998. godine Thompson na albumu “Vjetar s Dinare” objavljuje pjesmu “Lijepa li si”. Nakon više od desetljeća od njezina objavljivanja biti će proglašena najljepšom hrvatskom domoljubnom pjesmom od strane Narodnog Radija. U navedenoj pjesmi stihovima je povezao regije u kojima žive Hrvati, te krajobraznom i domoljubnom lirikom pjeva o: Zagori, Slavoniji, Herceg-Bosni, Dalmaciji, Lici, Istri i Zagorju.

Nekim pojedincima i udrugama smetao je stih u pjesmi “Herceg-Bosno, srce ponosno”, te su ga proteklih godina navodili kao promociju “osvajanja teritorija Bosne i Hercegovine”. Hrvatska Republika Herceg-Bosna je bila hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Uz Hrvatsku i Republiku BiH, bila je supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994. godine. Danas se u županijama i općinama u BiH legalno, službeno i ustavno koriste simboli, kao i nazivi Herceg-Bosne.

Pjesma “Lijepa li si” je u narodu prihvaćena kao druga himna, te se izvodi legalno na brojnim kulturnim i sportskim natjecanjima u Hrvatskoj i svijetu a posebno je omiljena među hrvatskim reprezentativcima.

Napominjemo i to da se jedino Thompson proziva zbog njegove autorske pjesme a ne i ostali izvođači koji su izvodili i izvode pjesmu “Lijepa li si” poput pjevača iz spota za navednu pjesmu: Mate Bulić, Giuliano Đanić, Alen Vitasović, Miroslav Škoro, Mladen Grdović ali i ostali koji je pjevaju na svojim solističkim koncertima poput Joška Čaglja-Jole, Klape sv. Juraj HRM, Severine, Crvene Jabuke i drugih. Ne prozivaju se niti ostali glazbeni izvođači, sportaši, predsjednici država i ostali zbog spominjanja Herceg-Bosne, odnosno po njihovom stajalištima “tvorevine koja pretenzira osvajanje tuđeg teritorija”. Navesti ćemo samo neke od njih: Duško Kuliš-Za Herceg-Bosnu, Alen Mustafić i Teška industrija-”Hej, junaci branitelji”, Kićo Slabinac-Herceg-Bosno suzo moja”, Damir Beljo, Alija Izetbegović: “Zajedno čuvamo ovu našu dragu Herceg-Bosnu” …

Još jedan primjer licemjerstva kada je riječ o spominjanju “Herceg-Bosne” zajedno s ostalim hrvatskim krajevima je taj da oni koji osporavaju Thompsona i navedenu pjesmu ne reagiraju (po njihovoj logici) npr. na emisiju koja baštini hrvatsku tradicijsku i kulturu – “Lijepom našom” –  (Nadimak od milja koji se koristi za Hrvatsku op.a.) s inicijativom za ukidanje ili promjenu njezina naziva zbog “pretenzija na osvajanje drugih teritorija” jer s njihovim načinom razmišljanja mogli bi tražiti ukidanje navedene emisije.

Jer se ista snima u krajevima koji teritorijalno ne pripadaju RH a u kojima ima Hrvata i gdje je se održala hrvatska kulturna baština (Boka Kotorska-Crna Gora, Sombor-Srbija , Tomislavgrad-BiH…).

 

White1950Th /white1950Th/Hrvatsko nebo   

 

No ovo nije prvi put  da TV 1 sije laži ovaj portal je već reagirao na njihovu stravičnu mržnju spram Hrvata BiH

 

Hrvatsko nebo i ŠESTORKA HERCEG-BOSNA : Razbijanje laži televizije TV1

 

Daran Bašić /Herceg Bosna-Hrvatsko nebo 

 

 

Komentari

komentara