CODEX MORALIS CROATICUM – Mile Prpa: Hrvatska – Jasenovac i jasenovački mit

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

Hrvatska – Jasenovac i jasenovački mit. – Možda, kao niti o jednoj drugoj stvari na svijetu već decenijama, znanstvenici, laici, povjesničari i ideolozi iz raznih naroda glože se oko istine i neistine što se događalo u Jasenovcu:

Prvo – u vremenu od 1941. – 1945. Drugo – u vremenu od 1945. – 1948. I treće – u vremenu od 1948. do 1953. g. (Postojale su tri faze tog logora, možemo ih nazvati redosljedom uvjetno rečeno: fašistički, komunistički i informbirovsko ideološki logor.

Istina je samo ono što se stvarno tamo dogodilo, a sve drugo je najobičniji mit koji služi antihrvatskim politikama, antihrvatskim ideologijama u zemlji i izvan nje – u dnevne politikanske svrhe. Misterij Jasenovca kao logora je u tome što službene politike iz susjednih država ne žele da se pravo stanje utvrdi na podlozi istine. A da bi se to učinilo trebalo je cjelokupnu arhivu logora koja se nalazi u Beogradu staviti na javni uvid prvenstveno povjesničarima. Postoje i Knjige ulaska i izlaska po imenima koje nikada nisu bile dostupne znanstvenoj i drugoj javnosti. Kao treće pronađene su liste onih koji su u dane određene svečanosti NDH u stotinama i tisućama puštani iz logora na slobodu. Nitko te ljude još nikada nije saslušao kao svjedoke. Sve dotle dok se prava istina skriva – mjerodavno se ne može govoriti ništa jer je to samo “rekla-kazala.”

Samo se može mjerodavno reći da svi trebamo gajiti pijetet prema svakoj žrtvi koja je tamo nevina dovedena i to iz sve tri faze Logora. Uz ovaj logor i “popis” njegovih žtrtava (samo za prvu fazu) vežu se nevjerojatne konstrukcije tako da svatko onaj koji pokšava odati dužni pijetet nailazi na nedoumice, posebno kad je riječ o Srbima kao žrtvama.

Kako stoji stanje s popisom židovskih žrtava Jasenovca koje se samo brojem navode u Yad Vashemu, memorijalnom centru holokausta u Jerusalemu? Zacijelo ne prikazuju činjenično stanje na terenu jer navedeni broj nastradalih je mnogo veći nego što je to pokazao predratni broj popisa ukupnog židovskog stanovništva na područjima koja je obuhvaćala NDH. Imamo puni pijetet za svaku žrtvu, ali ni za jednu više ili manje od onoga što se stvarno dogodilo.

No, bilo kako bilo taj logor će, bez i najmane sumnje, još dugo biti tamna mrlja na hrvatskoj savjesti jer se nalazi pod stalnim reflektorima i u trajnom je fokusu promatranja, dok komunističke logore prekriva tajnovita magla šutnje pa ne znam koliko da su veliki ili mali, samo da čim prije padnu u zaborav.

Postoji i Institut za istraživanje logora Jasenovac u New Yorku, /Jasenovac research Institute/JRI s listom žrtava od preko 700.000. Taj popis nema nikave veze sa stvarnošću jer se na njemu nalazi mnoštvo imena žrtava, koje nisu imale nikakve veze s Jasenovcem (na pr. 42 žrtve iz Siverića, od kojih nijedna nije nastradala u Jasenovcu, ali na Listi je i nekoliko osoba iz Siverća koje su i dan danas žive). Takvih primjera je bezbroj iz različitih mjesta cijele bivše Jugoslavije.

Ovo je jedan od najtežih oblika agresije laži na Hrvatsku čime se gubi vjerodostojnost i istinskih žrtava.

Istina je kamen temeljac života za istinoljubive,
ali i kamen smutljivac za neistinoljubive ljude.

CODEX MORALIS CROATICUM/Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori