OBJAVLJENO DIGITALNO IZDANJE ZBORNIKA RADOVA: „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

S velikim zadovoljstvom čast nam je obavijestiti Vas da je dostupno digitalno izdanje Zbornika radova s I. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“.

Zbornik cjelovitih radova nastao je kao rezultat kontinuiranoga dvogodišnjega rada na prikupljanju i uređivanju rukopisa i analiza o nedovoljno istraženom gastarbajterskom razdoblju i njegovom značaju za demografski, društveni, povijesni i ukupni razvoj Hrvatske. Digitalno izdanje Zbornika sadrži ukupno 32 rada na hrvatskom i engleskom jeziku, od čega je 29 znanstvenih radova te 3 stručna rada ukupnoga opsega od 525 stranica. Svojim znanstveno-istraživačkim radom autori su obradili i prikazali niz tema iz različitih problemskih područja, demografskoga, povijesnoga, kulturološkoga, sociološkoga, politološkoga i dr.

Cilj Zbornika je znanstveno razmatranje iseljeničkih i stradalničkih valova hrvatske gastarbajterske populacije, u okviru društvenih i interdiciplinarnih znanosti te ostalih predmetno srodnih područja, grana, polja i disciplina pa je, sukladno tomu, Zbornik sadržajno podijeljen na sljedeća tematska područja:

– Gastarbajterski romantizam (san o povratku),

 – Društvena i politička marginalizacija gastarbajtera,

 – Uloga gastarbajtera u obrani i oslobađanju Hrvatske,

 – Političke i ekonomske uvjetovanosti iseljavanja,

 – Demografski potencijali i gubitci,

 – Identitetsko bogatstvo dijaspore,

 – Umjetnost u egzilu i

 – Politička emigracija i emigrantski tisak.

Urednici Zbornika su doc. dr. sc. Monika Komušanac i doc. dr. sc. Wollfy Krašić s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu te izv. prof. dr. sc. Tado Jurić s Odjela za povijest Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta. Recenzenti Zbornika su međunarodno priznati znanstvenici i stručnjaci, prof. dr. sc. Tihomir Luković, dr. sc. Regina Meyer, dr. Sebastian Kiessig te izv. prof. dr. sc. Mirjana Milićević.

Zbornik je priređen uoči održavanja II. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije o gastarbajterima koju organiziraju Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko katoličko sveučilište 28. i 29. listopada 2022. godine u Zagrebu. Nastavak je to planiranoga bijenalnoga ciklusa konferencija posvećenih demografiji i hrvatskom iseljeništvu, a ovogodišnja konferencija naslova „Suvremeni usud gastarbajterskoga naslijeđa Hrvatske“ simbolično ukazuje na silinu „gastarbajterskoga“ uvjetovanja na prostorno-demografske procese u Hrvatskoj i na hrvatskom etničkom prostoru.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane nastavnike i studente da nam se pridruže na nizu zanimljivih predavanja o suvremenim demografskim procesima u Hrvatskoj.

Radujemo se Vašem dolasku!

Uredništvo Zbornika

Digitalno izdanje Zbornika dostupno je na poveznici: https://we.tl/t-u98NBXKAvz.

Hrvatsko nebo

30 thoughts on “OBJAVLJENO DIGITALNO IZDANJE ZBORNIKA RADOVA: „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“

  1. I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

  2. naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)