(Foto)22.09.2024.godine. Ovaj predizborni skup HDZ BIH se održava povodom lokalnih izbora u općini Konjic

Vrijeme:4 min, 51 sec

 

Poštovani prijatelji,

Dame i gospodo

Sve vas skupa pozdravljam ovdje na predizbornom skupu HDZ Bosne i Hercegovine u Konjicu. Ovaj predizborni skup se održava povodom lokalnih izbora u Bosni Hercegovini u ovom slučaju za naš Konjic. U uvodnu ćemo najprije čuti Himnu hrvatskog naroda i zatim ćemo se u minuti šutnje prisjetiti svih naših preminulih članova, poginulih hrvatskih branitelja kao i civila poginulih u zadnjem domovinskom ratu kao i svih poginulih u svim
ratovima. Pokoj vječni daruj im gospodine. U nastavku posebno pozdravljam Predsjednika HDZ Bosne i Hercegovine, Predsjednika Hrvatskog Narodnog Sabora i Predsjedatelja Doma naroda BiH, akademika dr Dragana Čovića. Uz predsjednika Čovića pozdravljam sve predstavnike stradalnika i udruge domovinskog rata. Zahvaljujem svima što ste došli.

Pozdravljam nositelja liste za gradsko vijeće grada Konjica Iliju Kozarića i sve druge na listi za GV Konjic. Dobro došli svi skupa .
Grad Konjic je do rata imao 11 513 Hrvata odnosno 26,23% a sada nas ima oko 600. Svi smo svjesni situacije u kojoj se nalaze Hrvati Konjica, nažalost rat je učinio svoje i velik broj naših Hrvata Konjica je ili ubijen, nestao ili se jednostavno odselio iz Konjica u druge krajeve BiH ili svijeta.

Nije sve tako crno kako izgleda na papiru, naš Konjic i posebice aktivnosti Hrvata Konjica se čuju i vide kako na televiziji tako i u tiskovinim medijima.
U zadnjih nekoliko godina, dosta se stvari dešava za naš kraj i za naš narod. Zahvaljujući Vama predsjedniče i vašoj posjeti prilikom predstavljanja monografije o Neretvici- Klisu kako na Žitačama tako i u Zagrebu pod pokroviteljstvom Matice Hrvatske, a sve u suradnji sa našim Biskupom u mirovini Monjs. Perom Sudarom i don Marinom Marićem, za Konjic se čuje i vidi.

Trenutno je u pripremi i film o svim stradanjima našeg naroda u Konjicu i njihovim svjedočenjima , koji će se uz nadam se pokroviteljstvo HNS-a premijerno predstaviti u Kosači dan pred obilježavanje zločina u Trusini odnosno 15.04.2025.godine. Naši branitelji i udruge proistekle iz domovinskog rata čije predstavnike srdačno pozdravljam dale su najveći obol ostanku Hrvata na svome ognjištu. Nakon dugih 12 godina priča oko izgradnje spomenika svim našim poginulim braniteljima se privodi kraju. Naime u suradnji sa gradskom upravom i Gradonačelnikom Ćatićem, a oslanjajući se jaku suradnju sa našim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti kako u županiji predvođene Premijerkom Marijom Buhač i Predsjedateljem doma Naroda
Parlamenta Federacije BiH i zamjenikom predsjedavajućeg skupštine HNŽ g. Tomislavom Martinovićem , stvorena je pozitivna klima i komunikacija sa lokalnom vlasti i imamo čvrsto obećanje da će izgradnja spomenika početi uskoro i nadam se da do sljedećeg dana branitelja pred Ilindan, da ćemo imati završen spomenik.

Mi aktivno sudjelujemo i pomažemo našem narodu na svim natječajima, posebice vezano za povratak i obnovu kuća, izgradnju javne rasvjete i struje kao glavnom preduvjeta povratku u koordinaciji sa našom županijskom Vladom na čelu sa premijerkom Marijom Buhač, Predsjedateljem doma Naroda Parlamenta Federacije BiH i zamjenikom predsjedavajućeg skupštine HNŽ g. Tomislavom Martinovićem g. Tomislavom Martinovićem, kao i višim razinama Vlasti a sve u cilju ne samo ostanka i opstanka Hrvata u svom prelijepom Konjicu i našoj Neretvici, nego i aktivno radimo na povratku našeg naroda u svoj zavičaj. Imali smo više aktivnosti u proteklom periodu, uključujući posjetu Konjičkim Hrvatima Beča u drugom mjesecu na inicijativu našeg biskupa Monjs Sudara u suradnji sa
našom Premijerkom Buhač i kao i sa Predsjedateljem doma Naroda Parlamenta Federacije BiH i zamjenikom predsjedavajućeg skupštine HNŽ g. Tomislavom Martinovićem HNŽ g.

Martinovićem, kojima se jako zahvaljujem za interesiranju za Konjic i pomoć Hrvatima Konjica. Na inicijativu Predsjednika ŽO HNŽ dr Ludviga Letice organiziran je sastanak sa Hrvatima Konjica u Zagrebu, gospodinom Nuićem koji je jako pomogao i dalje pomaže svoj Konjic, kao i udrugom Hrvata iz BiH Prsten, zatim i posjeta Kninu i zajednici Hrvata Knina, sve u nadi i vjeri da će naš narod prepoznat naše aktivnosti i gledati da se poveže sa svojim krajem u namjeri trajnog povratka. Naša misija i zadatak je da se nakon izbora kad mi Hrvati osiguramo našeg vijećnika u gradskom vijeću da osiguramo ne samo ostanak i opstanak Hrvata Konjica aktivno sudjelujući u kreiranju lokalne politike predvođene Gradonačelnikom Grada Konjica nego i povratak našeg naroda aktivno rješavajući infrastrukturne projekte od puteva, cesta, betona, asfalta kao i ostale infrastrukture koja je neophodna za povratak. Ne može se sve za jedan dan riješiti ali kroz jedan mandat u gradskom vijeću može se zajedno sa bošnjačkim političkim predstavnicima koji će voditi glavnu riječ u svim procesima, aktivno povezat i iskoristit trenutačnu političku situaciju u našoj županiji i odnosima sa trenutnim vodstvom Gradske administracije da te odnose produbimo, pojačamo a sve u cilju poboljšanja trenutačnog stanja našeg naroda.

Ja sam svjestan da imamo mnoštvo stvari koje nas sve muče i tište u svakom djelu našeg Grada. Od Zasljivlja, Zabrđa, Radešona preko Jošanice, Bijele Galjeva pa sve do Solakove Kule i Bara. Svi se ili obraćate lokalnim župnicima ili meni ili gradskoj administraciji ali sve to često dođe u slijepu ulicu. Upravo zato mi Hrvati moramo se probuditi, izaći na lokalne izbore 6.10.2024.godine, izabrati našeg vijećnika i prema njemu sve naše zahtjeve preusmjeriti i tražiti da se riješe. Nije isto kada se obraćamo našem čovjeku koji je u GV ili nekom predstavniku gradske administracije koje naši problemi ne zanimaju.

Mi smo na vlasti na vertikali i u Vijeću ministara BiH, federalnoj, kao i županijskoj vlasti, samo nam fali još vijećnik u GV da napravimo jednu harmoniju protočnosti ne samo sredstava nego i informacijama a sve u korist Hrvatima Konjica. Zato vas sve pozivam da izađemo na izbore 6.10 i izborimo se za vijećnika, koji može bit i predsjedavajući GV , da se počnu rješavati nagomilani problemi našeg naroda u ovom Kraju Uz sve izazove mi ostajemo!

Zahvaljujem

Ivan Antić predsjednik HDZ Konjic

Hrvatsko nebo

Odgovori