Vojni rok kao militarizacija društva ili korisna obuka?

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

Srbija koja je van vojnih saveza i Hrvatska kao članica NATO-a imaju višestruko veće vojne proračune nego BiH, a uskoro vraćaju i obavezan vojni rok. Sve bitno što se tiče bh Oružanih snaga traži potpise tri naroda. Istraživanje Centra za sigurnosne studije u Sarajevu je početkom godine imalo rezultat od 90% ispitanih za obavezan vojni rok. Istraživanje je trebalo poslužiti nadležnima za poduzimanje neki koraka.

Od nadležnih, točnije ministarstva obrane dobivamo odgovor koji vrijedi već godinama i gdje između ostalog stoji.
“Ukidanje vojnog roka je bilo dio reforme obrambenog sustava u našoj zemlji, dakle dio procesa stvaranja modernih i operativnih Oružanih snaga BiH. Eventualno uvođenje služenja vojnog roka bilo bi složen proces koji bi zahtijevao detaljnu analizu i planiranje te bi se tek na temelju nekog takvog izrađenog plana moglo govoriti o financijskom i svakom drugom aspektu eventualnog uvođenja služenja vojnog roka u OS BiH.
U ovom trenutku ne postoji zakonski osnov za uvođenje vojnog roka.”

Kada se govori o vojnom roku, stručnjaci spominju i razvijanje sigurnosne kulture, pojačavanje sposobnosti za snalaženje u izvanrednim situacija kao što su prirodne nepogode. Na tom tragu razmišljanja je i naš kolega koji u militarizaciji podijeljenog društva kao što je BiH ne vidi puno dobroga.

Oni koji su vojsku služili nakon rata i to u tadašnjoj vojsci Federacije kada se već govorilo o ukidanju iste, smatraju da se tada kao i danas teško može postići zajednički konsenzus oko obuke i naoružavanja.

Poznate su priče o roku JNA koji je rijetke zaobišao. Tijek povijesti je ubrzo bio takav da su nažalost mnogi morali upotrijebiti stečena znanja i danas smatraju da takva vrsta znanja nije loša, jer vremena se mijenjaju,

Članstvo u NATO savezu bi zasigurno i odnose u državi promijenilo, no taj put integracija je u zastoju. Vojni analitičari kao alternativu preporučuju vojnu suradnju. Do tada BiH ostaje u mreži nepomirljivih želja i mogućnosti.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori