Ivan Penava naglo sazvao izvanredni izborni sabor Domovinskog pokreta, za 31. kolovoza!

Vrijeme:3 min, 21 sec

 

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) sazvao je za 31. kolovoza izvanredni izborni sabor, izvijestili su mediji pozivajući se na izjavu saborskog zastupnika DP-a Igora Peternela Hini kao na potvrdu točnosti te informacije. Navode  da je odluku o sazivanju izvanrednog izbornog sabora predsjednik DP-a Ivan Penava već poslao članovima stranke. Nagađa se da je izvanredni sabor povezan s unutarnjim raščišćavanjem te s izborima za predsjednika Republike i prijeporima o tomu kojeg će kandidata – Zorana Milanovića, najvjerojatnijog kandidata HDZ-a Dragana Primorca ili koga trećega – DP poduprijeti.

Izborni sabor trebao se održati tek 2025., rekao je Hini saborski zastupnik DP-a Igor Peternel, ne skrivajući iznenađenost i pokazujući distancu prema toj odluci. Navodno su mnogi članovi te stranke, koja je trenutno dio vladajuće koalicije predvođene Plenkovićevim HDZ-om, iznenađeni odlukom da se održi izvanredni sabor, i da se održi neposredno nakon ljetnih dopusti, na kojima bi se mnogi htjeli odmoriti i od stranačkog angažmana.

Po medijima se nagađa što se krije iza takve odluke. Spekulira se, ne bez osnove, o tomu da Penava želi na taj način razriješiti sukob između dviju struja unutar DP-a, jedne koju predvodi on, a druge koju predvodi zamjenik predsjednika Mario Radić.

Radić je, kao što je poznato, iznenada odustao od ulaska u koalicijsku vladu, gdje je za njega već bilo najavljeno mjesto ministra gospodarstva, koje je u zadnji čas prepušteno Anti Šušnjaru, odvjetniku iz Zagreba koji je poslovno i rodbinski povezan s Prvim plinarskim društvom u vlasništvu novog vlasnika Fortenove Pavla Vujnovca.

Dio članstva DP-a navodno nije zadovoljan što Penava posljednjih mjeseci odluke donosi samovoljno i bez konzultacija sa stranačkim tijelima.

Večernji list u svom osvrtu nagađa pozivajući se na neimenovane izvore da sukob između Penavine i Radićeve struje tinja već duže ispod površine dulje te da bi na izvanednom izbornom saboru mogao doživjeti rasplet. Tada bi se trebalo izabrati predsjednika, njegova zamjenika i članove Domovinskog odbora, najvišeg stranačkog tijela. Dio članova navodno naglo sazivanje sabora tumači kao Penavin pokušaj da do kraja zavede „autokratsko upravljanje strankom“, kako ne imenujući izvore takvih informacija piše Večernji list.

U ponedjeljak je, navodi taj list kao potkrjepu, Domovinski odbor stranke elektroničkim putem održao sjednicu, na kojoj Penava niti jednom riječju nije spomenuo da planira sazvati izborni sabor. Osim toga, maksimalno je skratio rokove. Onima koji razmišljaju o kandidaturi ostavljen je rok do najkasnije 26. kolovoza. Tvrdi se da je Penava u kvotu državnih tajnika imenovao samovoljno trojicu sebi bliskih ljudi iz Vukovara, a preostalih petero da nisu ni članovi stranke. Željka Vukovića, koji je iz državnog inspektorata prešao na poziciju državnog tajnika u Ministarstvu okoliša, Penava je, tvrde ti izvori, kooptirao u Domovinski odbor DP-a, iako čovjek uopće nije član stranke.

Nezadovoljnici u DP-u Penavi spočitavaju i izjave kako su za njegovu stranku na predstojećim predsjedničkim izborima otvorene sve opcije, uključujući i eventualnu potporu Zoranu Milanoviću. Tvrde i kako je Penava svom sadašnjem zamjeniku Radiću pred stranačkim kolegama zamjerio njegovu izjavu kako za njega kandidat SDP-a ne dolazi u obzir. Nije isključeno da se Radić, kojega se otprije smatra „sivom eminencijom“ DP-a, kandidira za predsjednika.

U dobro obaviještenim krugovima nagađa se i to da je izvanredni sabor povezan s izborima za predsjednika Republike i pitanjem kojeg će kandidata DP poduprijeti: Milanovića, Primorca ili koga trećega. Mediji su prenijeli navodnu Penavinu izjavu koja glasi: “Trenutno mogu samo reći kako su sve opcije na stolu pa čak i ona da DP ima svoga kandidata za predsjednika. Poznajem Dragana Primorca i s njim imam dobar odnos. Primorac je kao ministar bio jedna od ključnih osoba prilikom osnivanja Vukovarskog veleučilišta Lavoslav Ružička. Isto tako imamo i dobre odnose s aktualnim predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem”. Ujedno je najavio da da odluku o predsjedničkim izborima DP donijeti tijekom rujna. No možda se to dogodi već 31. kolovoza.

Povezano:

Dragan Primorac bit će kandidat za predsjednika RH

Radićev „Domovinski pokret (DP)“ kapitulirao pred Plenkovićevim HDZ-om u još jednoj predstavi za naivne u režiji duboke države!

Hrvatsko nebo