Udruge iz Domovinskog rata HVO-a HB na obilježavanju 33. obljetnice osnutka ZNG HV Antunovac

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

– U Antunovcu, nekadašnjoj južnoj liniji obrane Grada Osijeka, obilježena je 33. obljetnica osnutka Antunovačke satnije, prve postrojbe Zbora narodne garde na tom prostoru.

Tim povodom, ispred župne crkve sv. Antuna u Antunovcu održana je svečanost spomena na sve poginule i nestale suborce, njih 68 čija su imena uklesana na spomen-ploči. Svečanost je obilježena polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom.

Uz obitelj poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, svečanosti su nazočili i dužnosnici Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, kao i načelnik Općine Antunovac te predstavnici i izaslanici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, MUP-a i HV-a, suborci i građani. Na poziv organizatora svečanost su uveličali i predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB Mostar i Udruge veterana Vojne policije HVO HB Mostar.

Ratnih dana u Antunovcu prisjetio se i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Antunovac-Ivanovac Stjepan Šerić koji je naglasio kako se žrtva hrabrih branitelja ne smije nikada zaboraviti. Uz zahvalu nazočnima, naglasio je kako je smisao ovakvih okupljanja da se žrtva Domovinskog rata i doprinos hrvatskih branitelja, ali i civila u stvaranju neovisne domovine, nikada ne zaboravi.

“Mi ćemo se i dalje truditi da generacije koje dolaze ne zaborave ono što je krvlju naših branitelja utkano u ovu zemlju i da se s ponosom sjećamo svih dana Domovinskoga rata”, kazao je Šerić.

Na poseban način je pozdravio i zahvalio za nazočnost predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Bosne i Hercegovine koji su se ovom prilikom poklonili žrtvi Grada heroja – Vukovara, kao i Osijeka i Antunovca.

“Spomenici u Vukovaru nisu samo tihi svjedoci povijesti. Oni prepričavaju junačke, tragične, ali i nadahnjujuće priče Grada heroja. Kroz njih se čuje odjek prošlosti koji nas podsjeća na žrtvu, ali i na neizmjernu snagu koju Vukovar kao Grad heroj predstavlja. Paleći svijeće i tiho moleći, stojeći pred vukovarskim spomenicima, simbolima kolektivne žrtve i nacionalnog ponosa, odajući počast hrvatskim braniteljima i civilima, čujemo priče o junaštvu, povijesti i kulturi koje se prepliću na svakom koraku u posjetu Gradu heroju”, napisali su u priopćenju.

 

rtv-hb.com/Hrvatsko nebo