Fantastična Donna Vekić preokretom odjurila u polufinale Wimbledona

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Hrvatska tenisačica Donna Vekić pobijedila je u četvrtfinalu Wimbledona Novozelanđanku Lulu Sun s 2:1 u setovima. Vekić, 37. igračica svijeta, izgubila je prvi set 5:7, no pobijedila u drugom 6:4, a u trećem apsolutno izdominirala te s dva breaka pomela Sun rezultatom 6:1.

Inače, tenisačica s Novog Zelanda senzacija je ovogodišnjeg Wimbledona. Trenutno je 123. igračica na WTA ljestvici, ušla je na turnir kao kvalifikantica i ostvarila uspjeh karijere. Donna Vekić ostvarila je najveći uspjeh u karijeri i povijesni uspjeh za hrvatski ženski tenis. Prije nje se u polufinale Wimbledona plasirala jedino Mirjana Lučić 1999. godine.

Propuštene tri break-lopte u prvom setu

Vekić je imala više prilika za oduzimanje servisa suparnici i u prvom setu, prvenstveno u četvrtom gemu koji je trajao gotovo 15 minuta. U tom je gemu Vekić imala tri break-lopte, na prvu je Sun pogodila odličan servis, na drugu je Novozelanđanka dva puta pogađala lopticu rubom reketa, ali je ona odsjedala u terenu pa bi na kraju pogriješila Vekić.

Na treću je odskok loptice s neravnog dijela terena prevario našu igračicu. Nakon što je odličnim forhendom spasila prvu break-loptu suparnice kod rezultata 3:3, Vekić je pri vodstvu 5:4 stigla na dva poena od seta povevši 0:30 na servis Sun. Nažalost, i ostala je na tome te u sljedećoj igri napravila previše pogrešaka i izgubila servis, samim time i set.

Sjajan treći set za Hrvaticu

U drugom setu obje su igračice čvrsto držale svoj početni udarac sve do 4:3 za Vekić, a onda je naša igračica iskoristila pad u igri Sun za break i prednost 5:3. Iako je u prva četiri servis-gema u drugom setu izgubila samo jedan poen, Vekić je prilikom servisa za set napravila čak pet dvostrukih servis pogrešaka.

To ju je koštalo gubitka gema iako je čak i s tako lošim serviranjem izborila jednu set-loptu. Ono što joj nije uspjelo kad je servirala, jest kada je reternirala. S tri uzastopna poena na servis Sun nakon 30:15, Vekić je napravila novi break te dobila drugi set 6:4.

Treći set izgledao je kao da je hrvatska tenisačica igrala protiv neke juniorke. Sjajnim servisom i s dva breaka pomela je Sun, koja je uspjela osvojiti jedan počasni gem za ispadanje u četvrtfinalu, što je 23-godišnjoj Novozelanđanki najveći uspjeh karijere. Donna Vekić će u polufinalu igrati s pobjednicom meča Jasmine Paolini i Emme Navarro.

Vekić je tako postala treća hrvatska tenisačica koja je stigla do polufinala na nekom Grand Slam turniru, nakon Ive Majoli u Roland Garrosu 1997., koji je Zagrepčanka i osvojila, te Mirjane Lučić, koja je igrala polufinala Wimbledona 1999. i Australian Opena 2017.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo