ZŠEM se priključio velikom sveučilišnom savezu: ‘Uvodimo umjetnu inteligenciju u obrazovanje‘

Vrijeme:1 min, 20 sec

 

Savez EUonAIR dobio je najvišu ocjenu Europske komisije za svoj projektni prijedlog te će dobiti 14,4 milijuna eura sredstava.

Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM) postala je članica Europskog sveučilišnog saveza koje čini 560 institucija visokog obrazovanja na području Europe te se priključila inicijativi “Europska sveučilišta 2024. Erasmus+”. Radi se o vodećem projektu Europske komisije za sveučilišta i visokoobrazovne institucije u Europi.

Projekt se sastoji od 64 saveza među kojima je i EUonAIR, savez u kojem je ZŠEM suvoditelj. Glavi zadaci EUonAIR-a su istraživački i znanstveni projekti uvođenja umjetne inteligencije u obrazovanje i upravljanje sveučilištima, suradnja s gradovima za pametna i zelena rješenja te podizanje svijesti o umjetnoj inteligenciji i obrazovanju.

Savez EUonAIR dobio je najvišu ocjenu Europske komisije za svoj projektni prijedlog te će dobiti 14,4 milijuna eura sredstava za poboljšanje obrazovanja pomoću umjetne inteligencije. Sastoji se od 10 partnera i 5 pridruženih članova iz različitih zemalja, uključujući Poljsku, Njemačku, Hrvatsku, Španjolsku, Litvu, Francusku, Luksemburg, Grčku, Ukrajinu, Švicarsku, Estoniju i Italiju.

– Radi se o najbitnijem projektu Europske komisije, naša alijansa jedina je koja će se baviti temom umjetne inteligencije. Cijeli obrazovni proces bit će prožet umjetnom inteligencijom i tako će nastati “virtualni kampus” koji će koristiti studentima i profesorima u svakodnevnom radu – rekao je Mato Njavro, dekan ZŠEM-a.

Objašnjava kako se ne pokreće online sveučilište, već se promiče obrazovanje temeljeno na umjetnoj inteligenciji i pruža podrška otvorenom istraživanju i inovacijama. Projekt ima značajnu akademsku, nacionalnu i međunarodnu važnost, a Hrvatska priliku da se o njoj govori kao jednoj od preteča uvođenja umjetne inteligencije u obrazovanje.

 

jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori