MIOKOVIĆ Vojska Srbije u Prijedoru, kako to?

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković naveo je da Vojska Srbije u Prijedoru predstavlja dokaz teritorijalnih pretenzija Srbije prema BiH.

-Vojska Srbije defilira kroz Prijedor povodom obilježavanja godišnjice bitke na Kozari. Ministarstvo obrane dužno je dati odgovore kako se to dogodilo. Ako je sve u skladu sa zakonima naše zemlje, možemo reći da je njihov boravak u BiH zakonit, ali je li to dovoljno? – dodao je Mioković.

U bitci na Kozari, kako je naveo Mioković, sudjelovali su antifašisti iz svih dijelova bivše nam zemlje, a najviše stradao goloruki narod, pretežno srpski. S obzirom na tu činjenicu, ali i činjenicu da sve vojske u regiji kažu da baštine tradiciju antifašizma, Vojska Srbije nema ništa veće moralno pravo od bilo koje druge vojske u regiji da obilježava bitku na Kozari. To bi bilo isto kao kad bi Oružane snage BiH defilirale kroz Kragujevac povodom godišnjice streljanja kragujevačkih đaka u Drugom svjetskom ratu.

-Dakle, moralno pravo glasi: ili dopustiti svim vojskama u regiji da obilježavaju sve događaje u vezi s tradicijom antifašizma ili omogućiti samo vojsci one zemlje na čijoj se teritoriji događaj i zbio da ga obilježava. U konkretnom slučaju, ovo je pokušaj Srbije da uspostavi monopol nad antifašističkom tradicijom na ovim prostorima, a ono što je još opasnije jeste izraz teritorijalne pretenzije na našu zemlju i to od zemlje koja je jedina na svijetu osuđena za nesprečavanje genocida i to genocida počinjenog nedaleko od mjesta po kojem sad njena vojska defilira – istakao je Mioković.

Kako je dodao, šutnja međunarodne zajednice tim povodom zabrinjava, a na nama je da razinu opreza dignemo još više, priopćenoje iz Naše stranke.

Mediji u Republici Srpskoj javili su da su jutros pripadnici Vojske Republike Srbije prodefilirali kroz Prijedor. Navode kako su došli na obilježavanje 82. godine od bitke na Kozari.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo