Šef ruske obavještajne službe najavio poteze Rusije ako Kijev odbije Putinove prijedloge za kraj rata

Vrijeme:1 min, 20 sec

 

Prošli je tjedan ruski predsjednik Vladimir Putin, svega dan uoči međunarodne dvodnevne konferencije o Ukrajini koja je održana u Švicarskoj objavio nove ruske ponude za završetak rata i sklapanje trajnog mira.

Te su ponude već istog dana odbačene od strane američkog ministra obrane Lloyda Austina, glavnog tajnika NATO saveza, kao i ukrajinskog MVP i pojedinih ukrajinskih državnih dužnosnika.

Danas se na ovu temu osvrnuo Sergej Nariškin, direktor ruske Vanjske obavještajne službe (SVR), koji je u intervjuu za tamošnju državnu medijsku agenciju TASS izjavio kako će sljedeći uvjeti za sklapanje mirovnog sporazuma za Ukrajinu, ako Kijev odbije prijedlog ruskog predsjednika biti “složeniji i oštriji”.

“Sljedeći uvjeti pod kojima se može postići mir i potpisati neka vrsta mirovnog sporazuma bit će složeniji i teži za Ukrajinu”, – naglasio je Nariškin, odgovarajući na pitanje što će se dogoditi s Ukrajinom ako novi mirovni prijedlog bude odbijen.

Podsjećamo da je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio nove za rješavanje rata u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje sadašnjeg statusa Krima kao dijela Ruske Federacije, isto kao i tzv. Narodnih Republika Donjeck i Lugansk, te regija Zaporižje i Herson kje su, za razliku od Krima (2015) u sastav RF anektirane početkom listopada 2022. godine. Osim toga vojno neutralni i beznuklearni status Ukrajine, njenu „demilitarizaciju i denacifikaciju“, kao i ukidanje proturuskih sankcija.

Kako je ovaj Putinov prijedlog, za kojeg je rekao da oko njega neće biti daljnjih kompromisa već da će svaki idući biti po Ukrajinu nepovoljniji, od strane Kijeva već isti dan odbijen – jasno je kako pred Ukrajinom ali i Europom pa i svijetom stoje još neizvjesnija i složenija vremena.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo