Čović nazočio predstavljanju knjige akademika Mladena Bevande i otvaranju biste akademiku Jakovu Peharu

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

Predsjednik Hrvatske demokarstke zajednice Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović nazočio je 10. obljetnici djelovanja Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH. Program je započeo otvaranjem biste prvom predsjedniku akademiku Jakovu Peharu na sveučilišnom kampusu u nazočnosti brojnih akademskih i sveučilišnih predstavnika.

Nakon toga u Hotel Mostaru održano je svečano predstavljanje knjige akademika Mladena Bevande pod nazivom “Između dužnosti i odgovornosti”. Uz predsjednika Čovića, predstavljači su bili akademik Josip Muselimović, prof. dr. sc. Marko Karamatić te prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević. Događaj je moderirao akademik Josip Muselimović.

“Zadovoljstvo mi je danas biti ovdje i predstaviti knjigu ‘Između dužnosti i odgovornosti’ našega akademika i predsjednika Akademije, Mladena Bevande. Također, želim naglasiti proslavu 10. obljetnice upravo s naša dva predsjednika. Naklonili smo se jednom maloprije u krugu našeg Sveučilišta i objekta naše Akademije otvarajući bistu pokojnog akademika Jakova Pehara, a večeras ćemo se opet u prelijepom ambijentu spomenuti se, rekao bih, sažetka onoga što je naš predsjednik Akademije radio u proteklom vremenu. Kao pedagog, kao netko tko je obrazovao mnogo mladih ljudi kroz sveučilište i obrazovne sustave u Bosni i Hercegovini. Ono što me posebno veseli jest da je on pravi analitičar, čovjek koji kronološki bilježi sve ono što je bitno za naš prostor, posebno Hercegovinu. Iako moramo staviti naglasak na dva prostora gdje je djelovao – Sarajevo i Mostar, dominantno u zrelijim godinama. Ono što posebno želim naglasiti jest da je on osoba koja uvijek radi na nečemu i uvijek se postavlja iz pozicije služenja i bivanja onim što jest”, kazao je predsjednik Čović.

Knjiga “Između dužnosti i odgovornosti” analizira dva ključna pojma – dužnost i odgovornost te njihovu važnost u oblikovanju ljudskog života i stvaranju pravednog društva. Prof. dr. fra Marko Karamatić naglasio je kako autor uspješno povezuje ove pojmove s povijesnim razumijevanjem etničke, vjerske i kulturne raznolikosti Bosne i Hercegovine. Kazao je i da: “već sam naslov ove knjige na vrlo sažet način govori o njezinim ciljevima. Njega tvore dva stožerna pojma dužnosti i odgovornost, koja su bitna u oblikovanju čovjekova života, stvaranja sklada unutar uže i šire zajednice i konačno, stvaranja pravednog društva, društva slobode, jednakopravnosti svih bez obzira na nacionalnu, konfesionalnu ili kulturnu pripadnost.”

Prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević posebno je istaknuo kako svaka riječ ove knjige predstavlja duboko promišljanje autora o temama dužnosti i odgovornosti te da je svaka misao pažljivo odmjerena i brižljivo zapisana, svjedočeći time velikoj odgovornosti autora prema javnosti i istini. Prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević dodaje: “Prva spisateljska dužnost, koja je porodila materijal čak za dvije knjige, nastala je kao odgovornost autora prema dužnostima funkcija, tzv. ‘visoka dužnost’. Obnašanje ovih dužnosti je nametnulo česte javne nastupe. Bila je to prije svega dužnost da se govori, a ne da se piše. Ali je ona također podrazumijevala veliku odgovornost za svaku izgovorenu riječ, što će reći da je svaka unaprijed bila pažljivo odmjerena i brižljivo zapisana.”

Predstavljanju knjige „Između dužnosti i odgovornosti“ nazočili su i predstavnici akademske zajednice, predstavnici vjerskog i društvenog života te brojni drugi uvaženi gosti. Ovo događanje je još jednom naglasilo važnost promicanja moralnih i akademskih vrijednosti u današnjem društvu, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo