BEOGRAD Završen prvi Svesrpski sabor Srbije i Republike Srpske, usvojena deklaracija

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

Danas su vlade Republike Srpske i Srbije održale zajedničku sjednicu na kojoj su usvojile “Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda”.

Ova Deklaracija, koja će biti predstavljena parlamentima Srbije i Republike Srpske u narednih 90 dana, ima za cilj “rehabilitaciju srpskog nacionalnog interesa i pružanje jasnih odgovora na ključna pitanja koja se tiču srpskog naroda”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Deklaracija suštinski nacionalni dokument koji pruža odgovore ne samo na trenutne izazove, već i na one koji nas čekaju u budućnosti.

Dodik je istaknuo da Deklaracija obuhvata sve važne odnose između Srbije i Republike Srpske. Prema njegovim riječima, planirano je da se 15. veljače obilježava kao Dan Republike Srpske, uz prigodno obilježavanje 9. siječnja kao dana nastanka Republike Srpske.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da su riječi u Deklaraciji pažljivo birane te da su uvaženi određeni zahtjevi Republike Srpske.

Vučić je naveo da u Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog narada nema riječi o razdruživanju, napominjući da “ne želi ulaziti u unutarnji problem”, kao i da se nada da će RS uspjeti mirnim putem riješiti problem koji ima.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da je današnji sabor za dobrobit, prije svega, srpskog naroda, ali i svih koji žive s njima.

“Budimo jedinstveni i pritom gradimo mir sa svima”, poručio je poglavar SPC-a, pozivajući na jedinstvo srpskog naroda u regiji i cijelom svijetu.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo