ORBAN BIJESAN Postignut dogovor u Bruxellesu: Ovim osobama trebala bi pripasti čelna mjesta EU-a

Vrijeme:2 min, 20 sec

 

Među europskim pučanima danas se moglo čuti da je pronađena formulacija koja vodi računa o onome što je predlagao hrvatski premijer Andrej Plenković kad je sugerirao da pučani ne bi socijalistima trebali prepustiti na pet godina (već samo na dvije i pol godine) dužnost predsjednika Europskog vijeća

Šestorica europskih državnika, koji su uime triju velikih političkih grupacija pregovarali o tom pitanju, danas su postigli dogovor: Ursula von der Leyen bit će predložena za drugi mandat na čelu Europske komisije, bivši portugalski premijer Antonio Costa postat će novi predsjednik Europskog vijeća, a estonska premijerka Kaja Kallas bit će imenovana visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije. Očekuje se da će takav dogovor imati potrebnu većinu na preksutrašnjem summitu Europskog vijeća.

Šestero pregovarača su premijeri Grčke i Portugala uime europskih pučana, premijer Španjolske i kancelar Njemačke uime europskih socijalista, te predsjednik Francuske i premijer Nizozemske uime europskih liberala. Te tri političke grupacije žele formirati vladajuću većinu u novom sazivu Europskog parlamenta, premda su liberali izgubili treće najsnažnije mjesto u EP-u jer je brojniji postao klub zastupnika Europskih konzervativaca i reformista.

Dogovor postignut među pregovaračima iscurio je u javnost danas poslijepodne, a među prvim žestokim kritičarima takvog dogovora bio je mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja od ponedjeljka preuzima šestomjesečno predsjedanje (ministarskim) Vijećem Europske unije.

– Dogovor koji su europski pučani postigli s ljevičarima i liberalima protivan je svemu na čemu se temelji EU. Umjesto da okuplja, on sije sjeme podjela. Najviši dužnosnici EU institucija trebali bi predstavljati svaku državu članicu, a ne samo ljevičare i liberale – napisao je Orban na X-u.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni, čija je stranka dio Europskih konzervativaca i reformista, nije bila uključena u pregovore između pučana, socijalista i liberala, što ju je prethodnih tjedana jako frustriralo. Hoće li se zadovoljiti navodno ponuđenim visokim mjestom s važnim portfeljom za osobu iz Italije koju će ona nominirati za visoko mjesto u drugoj Ursulinoj Komisiji? Nagađa se da bi se Meloni mogla time zadovoljiti, ali moguće je i da, poput Orbana, ne podrži dogovor koji će biti stavljen na glasanje na sutrašnjem Europskom vijeću. Prema svemu sudeći, ne postoji blokirajuća manjina koja bi srušila dogovoreni prijedlog.

Još nisu poznati svi detalji, ali među europskim pučanima danas se moglo čuti da je pronađena formulacija koja vodi računa o onome što je predlagao hrvatski premijer Andrej Plenković kad je sugerirao da pučani ne bi socijalistima trebali prepustiti na pet godina (već samo na dvije i pol godine) dužnost predsjednika Europskog vijeća. Pregovarači su se navodno složili oko formulacije koja, doduše, ne kaže da će nakon 2,5 godine socijalisti prepustiti Costinu dužnost pučanima, ali faktografski potvrđuje da se nakon 2,5 godine obnavljaju mandati i na toj dužnosti šefa Europskog vijeća, kao i na mjestu predsjednika Europskog parlamenta.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo