Počela ovjera prijava političkih subjekata za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine

Vrijeme:1 min, 13 sec

 

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine danas je na sjednici počela postupak ovjere prijava političkih stranaka i neovisnih kandidata za učešće na lokalnim izborima 2024. godine u BiH zakazanih za nedjelju, 6. listopada. Podnesene su 122 prijave plitičkih stranaka.

Rok za podnošenje prijava političkih stranaka i neovisnih kandidata istekao je 24. svibnja ove godine u 16.00 sati. Središnjem izbornom povjerenstvu BiH podnesene su ukupno 122 prijave političkih stranaka.

Ukupno 82 političke stranke ispunjavaju uvjete za ovjeru u cjelosti, 35 političkih stranaka djelimično i pet političkih stranaka ne ispunjava uvjete za ovjeru.

SIP će obavijestiti političke stranke da u roku od dva dana od prijama obavještenja otklone utvrđene nedostatke ili nepravilnosti za osnovne izborne jedinice za koje nije dostavljen dovoljan broj validnih potpisa podrške odnosno da dostave dodatnu potrebnu dokumentaciju.

Ukupno 238 prijava podneseno je SIP-u BiH za ovjeru neovisnih kandidata.

Ukupno 169 neovisnih kandidata ispunjava uvjete za ovjeru u cjelosti od čega 40 neovisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 23 neovisna kandidata imaju nedostatke u prijavi i 46 neovisnih kandidata nisu podnijeli prijavu na propisan način.

SIP BiH će obavijestiti 23 neovisna kandidata da u roku od dva dana od dana prijema obavještenja otklone utvrđene nedostatke ili nepravilnosti.

SIP BiH je odbacila prijave 46 neovisnih kandidata jer prijave nisu podnijeli na propisan način.

Rok za političke stranke i neovisne kandidate za otklanjanje nedostataka ističe u ponedjeljak, 3. lipnja 2024. godine u 16:00 sati, priopćio je SIP BiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo