Njemačka dopustila Ukrajini korištenje njenog oružja na ruskom teritoriju

Vrijeme:57 sec

 

Njemačka vlada odobrila je Ukrajini upotrebu naoružanja dobivenog od Njemačke i protiv vojnih ciljeva na teritoriji Rusije, priopćeno je u petak u Berlinu.

„Posljednjih tjedana je Rusija, posebice na području Harkiva, pripremala i izvela napade s ruskog pograničnog područja. Njemačka je sa svojim partnerima došla do zaključka da Ukrajina prema međunarodnom pravu ima pravo obraniti se od ovih napada“, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit, prenosi HINA.

On je rekao da se to odnosi i na naoružanje koje je Njemačka Ukrajini dala na raspolaganje.

Njemačka vlada je prije toga priopćila da se po ovom pitanju usuglasila sa svojim partnerima „tijekom intenzivnih savjetovanja“ 29. i 30. svibnja.

„Zajednički s našim partnerima i u prisnom dijalogu s ukrajinskom vladom, mi kontinuirano prilagođavamo našu podršku razvoju rata u Ukrajini“, rekao je Hebestreit.

Teoretski bi Ukrajina za napade na ruskom teritoriju mogla koristiti iz Njemačke isporučene haubice 2000 i raketne bacače Mars II.

Njemački kancelar Olaf Scholz je još u utorak navečer, nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom nagovijestio da bi Njemačka mogla popustiti u vezi s upotrebom njemačkog oružja i protiv ciljeva na području Rusije.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo