Iz Južne Koreje slali Sjevernoj balone s novcem i stickovima s glazbom, Sjever im vratio smeće i fekalije

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Sjeverna Koreja pustila je 90 balona koji su nosili propagandne letke i smeće na dvije pogranične provincije na jugu zbog čega su vlasti upozorile stanovnike da ostanu u kućama kao i to da ne diraju bijele balone i plastične vrećice pričvršćene na njih jer sadrže “prljavi otpad i smeće”, piše BBC.

Inače, Sjeverna i Južna Koreja koristile su balone u svojim propagandnim kampanjama od Korejskog rata 1950-ih. Nedavni incident dogodio se nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja rekla da će se osvetiti “čestom rasipanju letaka i drugog smeća” u pograničnim područjima od strane aktivista na Jugu.

“Gomile otpadnog papira i prljavštine uskoro će biti razbacane po pograničnim područjima i unutrašnjosti Južne Koreje i izravno će iskusiti koliko je napora potrebno za njihovo uklanjanje”, rekao je zamjenik ministra obrane Sjeverne Koreje Kim Kang Il u izjavi državnim medijima u nedjelju. Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je da su “neki od palih balona nosili, kako se čini, fekalije sudeći po tamnoj boji i mirisu”.

Vojska Južne Koreje osudila je taj čin kao “jasno kršenje međunarodnog prava”. “To ozbiljno ugrožava sigurnost našeg naroda. Sjeverna Koreja je u potpunosti odgovorna za ono što se događa zbog balona i oštro upozoravamo Sjevernu Koreju da odmah zaustavi ovu nehumanu i grubu akciju”, priopćila je vojska.

Aktivisti su iz Južne Koreje ranije lansirali balone koji su, između ostalog, nosili gotovinu, zabranjeni medijski sadržaj pa čak i Choco Pies – južnokorejske grickalice zabranjene na sjeveru.

Ranije ovog mjeseca, aktivistička skupina sa sjedištem u Južnoj Koreji tvrdila je da je poslala 20 balona s letcima protiv Pyongyanga i USB stickovima koji sadrže korejsku pop glazbu i glazbene spotove preko granice.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo