Marin Vukoja izabran za suca Ustavnog suda BiH

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

Zastupnički dom Parlamenta FBiH izabrao je Marina Vukoju za suca Ustavnog suda BiH. 

Odluka je donesena jedan sat i 20 minuta iza ponoći nakon cjelodnevne sjednice koja je trajala više od 14 sati.

Rasprava o spomenutoj točki dnevnog reda trajala je oko četiri sata.

Za Vukojin izbor glasovao je 51 zastupnik, dok ih je 39 bilo protiv.

Imenovanje Marina Vukoje podržali su zastupnici vladajućih stranaka izuzev Damira Mašića iz SDP-a. Protiv je bila probošnjačka oporba predvođena sa SDA i DF-om.

Ovim imenovanjem okončana je procedura koja je trajala gotovo dvije godine.

Oporbene stranke osporavale su to što je na sjednicu Zastupničkog doma dostavljeno samo ime Marina Vukoje, a ne kompletne liste kandidata. Kritizirali su i to što Vukoja nema formalnoga iskustava u pravosuđu iako to nije propisano kao uvjet. Zamjerali su i navodnu Vukojinu bliskost s HDZ-om BiH te spominjali ‘prepuštanje Ustavnog suda BiH u ruke Dodika i Čovića’. Bilo je tu i izjava određenih zastupnika koje su imale kroatofobne elemente.

Predstavnici vladajuće većine istaknuli su da Vukoja nije nikada obnašao niti jednu stranačku dužnost te da je došao s pozicije na kojoj moraju biti nestranačke osobe.

Marin Vukoja na poziciju suca Ustavnog suda BiH dolazi s pozicije tajnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prethodno je obnašao dužnost tajnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i tajnika Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Bio je i voditelj Odjela za pravne poslove Stručne služe Skupštine ŽZH te stručni suradnik u Stručnoj službi Skupštine ŽZH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo