Stidi li se Gimnazija Mostar fra Dominika Mandića?

Vrijeme:4 min, 14 sec

 

Mostarska Gimnazija ove godine slavi 130 godina postojanja i u sklopu velikog jubileja putem službenih internetskih stranica i medija poziva:

„Velika gimnazija, Kraljevska gimnazija, Gimnazija “Aleksa Šantić”, Gimnazija Mostar, Stara dama… 130 godina u službi odgoja i obrazovanja… 130 godina znanja i uspomena… Gimnazija Mostar ove školske godine slavi veliki jubilej – 130 godina postojanja. „Prisjećamo se duge i bogate tradicije škole koja je započela prvim danom nastave davne 1893. godine. Prisjećamo se ljudi, događaja, emocija koje nam se javljaju kad se sjetimo svoje škole. Bivši i sadašnji učenici i uposlenici škole nose Gimnaziju u sebi na mnogo načina. Pozivamo vas da opišete svoje uspomene i pošaljete fotografije koje vas vežu za školu, ukoliko ih imate.“

 

U pozivu navode službene i neslužbene nazive škole kroz povijest počevši od Velika Gimnazija, Kraljevska Gimnazija, Gimnazija „Aleksa Šantić“, Gimnazija Mostar, Stara dama, ali ne navode naziv Gimnazija fra Dominika Mandića što je bio službeni poslijeratni naziv ove škole koja je nastavu izvodila na hrvatskom jeziku prema hrvatskom nastavnom planu i programu i od 90-tih do 2004. školovala brojne gimnazijalce, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo na činjenicu koja i javno stoji na internetskim stranicama Gimnazije Mostar gdje se jasno vidi kako je ova gimnazija nekada nosila naziv Gimnazija fra Dominika Mandića: „Gimnazija u Mostaru osnovana je 1893. godine i počela je s radom na Luci. 1898. godine izgrađeno je jedno krilo današnje zgrade, a 1902. godine dograđeno je i drugo krilo i time je zgrada dobila sadašnji izgled. Kroz dugi niz godina nekoliko puta je zatvarana zbog čega se nastava odvijala u prekidima. Na osnovu Odluke Općinskog vijeća Gradske općine Mostar – Stari Grad broj: 01-02-699/03 od 22.08.2003. godine i broj: 01-02-699-01/03 od 29.08.2003. godine, Odluke Općinskog vijeća Gradske općine Mostar – Jugozapad broj: OV-01-316/03 od 28.08.2003. godine i saglasnosti/ suglasnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK broj: 05-40-1203/03 od 29.08.2003. godine, došlo je do spajanja Javne ustanove Prve gimnazije Mostar i Gimnazije fra. Dominika Mandića u Gimnaziju Mostar u Mostaru, kao prve administrativno ujedinjene škole na području HNK-a. Odlukom Gradskog vijeća Grada Mostara broj: 01-02-233/04 od 24.06.2004. godine preuzeta su osnivačka prava, dužnosti i obaveze/obveze nad Školom, čiji su osnivači gradske općine Grada Mostara. Škola je upisana u sudski registar Kantonalnog suda u Mostaru, Rješenjem broj: Tt-613/03 od 27. 02.2004. godine. Škola je, također, upisana u registar srednjih škola kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta pod brojem 06 na strani 3 (Sl. novine broj 4/04 od 08.06.2004. godine). „ (izvor: https://gimnazijamostar.ba/historijatpovijest-skole/ )

Čudno izostavljanje naziva škole Gimnazija fra Dominika Mandića primijetio je veliki broj bivših učenika koji su završili upravo ovu Gimnaziju dok je imala naziv fra Dominika Mandića i pitali su se gdje je nestala njihova škola? Reagirali su na objavu na društvenim stranicama ove škole smatrajući navedeno slučajnom pogreškom.


Nažalost, na veliko iznenađenje, administrator stranice Gimnazija Mostar na društvenim mrežama uklonio je ovaj komentar smatrajući ga izgleda nepotrebnim ili uvrjedljivim, na što je ponovno isti bivši učenik reagirao i postavio javno pitanje zašto mu je uklonjeno prethodno pitanje.

Da šok bude veći, nakon ponovnog pitanja, sa službenih stranica Gimnazije Mostar na društvenim mrežama uklonjena je cijela objava koja poziva „bivše i sadašnje učenike i uposlenike škole koji nose Gimnaziju u sebi na mnogo načina da opišu svoje uspomene i pošalju fotografije koje ih vežu za školu, ukoliko ih imaju“. Dakle, kao da je poništena cijela kampanja proslave 130 godina Gimnazije Mostar. Međutim – nije poništena kampanja već je prilagođena izostavivši u potpunosti dio koji spominje nazive škole kroz povijest, te je ponovno objavljen poziv svima na slanje „svojih gimnazijskih uspomena“.

Sada je jasno da je izostavljanje naziva Gimnazija fra Dominika Mandića bilo namjerno što je šokiralo bivše učenike, ali i širu mostarsku javnost jer je fra Dominik Mandić bio izuzetna osoba, svjetski poznati povijesničar, koji se na ovim prostorima snažno zalagao za mir, uvažavanje i zaštitu svih vjeroispovijesti. Zauzimao se u crkvenim krugovima protiv progona Srba, Roma i Židova, potaknut ponajviše kršćansko-humanističkim stavom, isto kao što je i tražio da se odustane od masovne retorzije nad srpskim življem nakon četničkih zlodjela u okolici Mostara u travnju 1941. Smatrao je i da Bošnjaci i Hrvati trebaju imati skladan suživot i da je to jedini ispravan put razvoja društva u BiH. Ovakvo falsificiranje povijesnih činjenica, namjernim izostavljanjem naziva Gimnazije fra Dominika Mandića i obmanjivanje javnosti, sadašnjih i budućih učenika ove Gimnazije je nedopustivo i sramotno. Bilo bi primjereno od Uprave ove škole da se javno ispričaju bivšim učenicima Gimnazije fra Dominika Mandića koja je utkana u temelje Gimnazije Mostar, ali i široj javnosti. Gimnazija u svakome društvu treba biti štit istine, primjer uzoritosti i čestitosti, a ne prizemnih manipulacija koje se koriste u dnevno političke svrhe. Mostar kao grad koji počiva na međusobnom uvažavanju i poštivanju svih njegovih građana nije ovo zaslužio, posebno danas 21. svibnja kada cijeli svijet slavi Svjetski Dan kulturnih raznolikosti, dijaloga i razvoja.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo