ČOVIĆ: Nadam se da ćemo za nekoliko dana imati sudca Ustavnog suda

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka vladajuće koalicije na razini BiH kazao je da je njegov jedini cilj bio da se pregovarački proces koji se prividno otvorio s EU, stvarno otvori.

– To je naša obveza. Ove operativne prepreke, a proračun je jedna od njih. O njemu pričamo šest mjeseci. Dogovorili smo ga davno, sadržajno i suštinski. Bilo je i pojedinih uvjeta, koje smo dogovorili između sebe. Možda ćemo sutra još jednom sjesti da to pojasnimo, jer ima nekih nesporazuma, ali sve smo odluke donijeli oko toga. Osobno mislim, da ako želimo pristupiti sredstvima, bez proračuna ne možemo to raditi. Nevezano i za ta sredstva, kao parlamentarna većina smo trebali to uraditi prije šest mjeseci – rekao je Čović.

Dodao je, kako prenosi Avaz, da će kao HDZ uraditi sve da nema ni jedne prepreke da proces približavanja EU dinamiziramo, posebno u vremenu kada za nas nitko neće biti zainteresiran.

– Prošlog tjedna smo imali razgovore s predsjednicom Europske komisije vezano za izbore za Europski parlament. Oni će se održati naredni mjesec i trebat će neko vrijeme da se to uspostaviti i kadrovski profunkcionira. Za to vrijeme mi ne smijemo stajati. Osobno mislim da trebamo jednom u sedam dana sjediti i pokušati te teme prebirati, umorit ćemo se od onih koje nas opterećuju, a dogovarati one koje mogu osigurati normalan način funkcioniranja. Na Vijeću ministara možemo normalno raditi osim par tema, koje redovito skidamo, a to su Izborni zakon i zakon o sudovima. Trebamo javnost informirati o čemu pričamo, da se vidi da nitko nikog ne može prevariti. Dom naroda nažalost ne funkcionira, mora profunkcionirati, sve što prođe Vijeće minsitara mora proći i Dom naroda – kazao je Čović.

Podsjetio je da je SDA zadnji put blokirala procese i stvorila ambijent u kojem više nema nitko potrebe sazivati sjednice.

– Sjednice se moraju sazivati, jer na taj način mi pokazujemo da smo partner EU i da sami donosimo odluke. Nemamo pravo tražiti od visokog predstavnika da ništa nameće. Bez zakonodavne vlasti smo taoci ambijenta u kojem živimo. Nadam se da ćemo za nekoliko dana imati sudca Ustavnog suda. U svakom slučaju tražimo rješenja. U narednih sedam do 10 dana ćemo imati sastanak, kazao je Čović.

 

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori