Featured Video Play Icon

Skupina ogorčenih Crnogorki i Crnogoraca prosvjedovala pred Posebnim državnim odvjetništvom: Jeste li još žedni crnogorske krvi?

Vrijeme:4 min, 57 sec

 

Manja skupina prosvjednica i prosvjednika okupila se jučer ispred Posebnoga državnog odvjetništva (tužiteljstva) u Podgorici prosvjedujući protiv držanja u istražnom zatvoru osumnjičenoga bivšega posebnoga državnog odvjetnika Milivoja Katnića, koji je uhićen 14. travnja te mu je određen jednomjesečni istražni pritvor. Katnić, tvrdeći da je nevin i da je inkriminacija montirana, započeo je štrajk glađu, a zdravstveno je ugrožen otprije, dijagnosticirani su mu trombovi u plućima i nogama. U postupanju sadašnjih tijela vlasti prosvjednici vide revanšizam novih srpsko-četničkih i prosrpskih vlasti prema bivšim dužnosnicima.

Prošlog tjedna uhićeni su Katnić i nekadašnji visoki policijski dužnosnik Zoran Lazović, pod sumnjom da su zloupotrijebili položaj skidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru tadašnjem šefu kriminalne organizacije iz Beograda Veljku Belivuku i njegovu kompanjonu Marku Miljkoviću.

Da bi dočarali kako smatraju da uhićivanje onih kojima nije dokazana indicirana krivnja uz istodobno nepoduzimanje istražnih radnji i kaznenog gonjenja protiv onih za koje postoje brojni dokazi o umiješanosti u nezakonita postupanja, prosvjednici su prolili crvenu tekućinu, koja simbolizira crnogorsku krv, po panou na kojem su napisali: „Jeste li još žedni?!“

Dapače, kako je izvijestio dnevnik „Pobjeda“, progon Katnića smatraju djelom onih koji su svojedobno optuženi za pokušaj državnog udara protiv crnogorske suverenističke i prozapadne vlasti, a koji sada, na krilima nove vlasti, žele osvetu i progon, u kojima ima i elemenata probuđenoga „fašizma“.

„Ovdje nije važno presuditi ljudima nego da dođu u prigodu braniti se. Svjedočili smo osudi prije nego je čovjek priveden, najavljena je presuda, i sve ono što se događa pokazuje da su dvostruka mjerila posebnog državnog odvjetnika“ – istaknuo je zastupnik DPS-a Oskar Huter za Pobjedu

Nakon što je 14. travnja uhićen, Katnić je odbio angažirati odvjetnika, a pošto je sproveden u istražni zatvor u Spužu, odlučio je štrajkati glađu, a prije dvadesetak dana dobio je emboliju pluća i život mu je ugrožen, upozoravali su okupljeni građani, tražeći njegovo puštanje na kućnu njegu.

Prosvjednici su nosili panoe s natpisima „Otpor fašizmu“, „BIA [srbijanska sigurnosno-obavještajna služba] nas ruži, BIA nas tuži“, „Fašizam kolovoških [po mjesecu dolaska na vlast] osvetnika mora biti procesuiran“, „Državnom odvjetniku za državni udar sude ’ruski’ agenti“, „Novoviću [prezime sadašnjega državnog odvjetnika], nedostaje li glava za ’ruski safari’?“ i „Pravosuđe nije fronta! ’Snajperisti rusko-srpskog sveta biraju žrtve’“. Jedna od okupljenih kazala je da je selektivna pravda koju provode „bruka i sramota“, ocjenjujući da ovaj kazneni postupak znači „progon Crnogoraca“.

“Ispred još jedne institucije okupirane od velikosrpske mašinerije”

Aktivistica Svetlana Pajović-Musić kazala je da su okupljeni svjesni konstantnog progona. „Ovdje smo iz revolta i nepodnošljive nepravde koja je kulminaciju doživjela besmislenim utamničenjem Milivoja Katnića i teškim ugrožavanjem njegova zdravlja i života. Tu smo da apeliramo na etiku i savjest ljudsku – ako je ovdje uopće još ima“, poručila je. „Tu smo“, dodala je, „ispred još jedne crnogorske institucije okupirane od velikosrpske mašinerije koja vlada Crnom Gorom rukom svojih uslužnih političara, medija, NVO-sektora.“ Pozvala se na ocjenu međunarodnog tijela za nadzor kršenja ljudskih prava Freedom House, koje je Crnu Goru smjestilo u skupinu ’hribridnih režima’. Zapitala se kako vjerovati ovakvu posebnom državnom odvjetništvu kada je ono „desetke dokumentiranih predmeta odbacilo“, a istodobno se na mnoga „’nepočinstva’ [nedjela] sadašnje vlasti pravi slijepo i gluho“. Navela je i neke konkretne primjere, spomenuvši i snimke na kojima se čuje kako se govori o sprezi s kriminalnim terorističkim grupama koje su bile spremne zapaliti Cetinje tijekom nasilnog ustoličenja „popa Crkve Srbije Joanikija Mićovića“, kojega tada helikopterom uz pratnju specijalaca bijaše došao ustoličiti novoizabrani patrijarh SPC-a, ujedno i zagrebački metropolit, Porfirije [Perić].

Pajović-Musić spomenula je i nepokretanje postupka protiv novinarke Vijesti Jelene Jovanović, koja je „nacrtala mete [na] crnogorskim novinarima i aktivistima, proglasivši ih ekstremistima na listi BIRN-a“. Ocijenila je da je na djelu propagandna mašinerija koja pravi reality show – „zajedno s dvojicom pijuna predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – [bivšim predsjednikom vlade] Dritanom Abazovićem i [v.d. ministra obrane] Filipom Adžićem“. Iznijela je i potkrjepe za svoje tvrdnje, ocijenivši da su u navedenim slučajima Posebno državno odvjetništvo i sudstvo postali „klasično političko oružje fašističke družine na vlasti“ te da je „besmisleno govoriti o njihovoj nezavisnosti“. Za Katnića je pak rekla da je on „časni Katunjanin starocrnogorskog kova i etike koju svoju čast i dostojanstvo brani osobnim otporom i nepristajanjem na igre fašističke klike koju su mu namijenili – i to pod cijenu vlastitog života“.

„Fašistička družina na vlasti tuži sudi i presuđuje. Ovim performansom šaljemo poruku i pitamo: Koliko vam je crnogorske krvi dosta? Jeste li žedni još? Koliko još pa da počnete raditi po pravu i po pravdi? Stop političkom progonu Crnogoraca, stop selektivnoj pravdi, stop tiraniji vlasti jer: ljudski život nema cijenu. Smrt fašizmu!“ – zaključila je Pajović-Musić. Zatim je pročitala pismo koje su Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava i skupina građana poslali glavnom posebnom državnom odvjetniku Vladimiru Novoviću i svima koji su uključeni u postupanje prema Katniću. U pismu ističu da je uhićenje i pritvaranje Katnića bilo „praćeno nezapamćenom, orkestriranom, političkom i medijskom hajkom i blaćenjem, koji na najgrublji način potiru ne samo pretpostavku nevinosti, već i ozbiljno izazivaju sumnje u regularnost i zakonitost cijelog postupka“.

„Eviva Montenegro!“

„Pobjeda“ je opširnoj fotoreportaži donijela prikaz i ostalih izjava i poruka, zaključivši izvještaj time da su okupljeni otpjevali himnu Crne Gore, a potom uzvikivali „Eviva Montenegro!“.

Mirni prosvjed i peticija s 1400 potpisa izazvale su negativnu reakciju glavnog posebnog i glavnog državnog odvjetnika, na što je predstavnik Crnogorska Helsinškog odbora Miodrag Vlahović u pisanoj reakciju koju je pročitao upozorio: „Po žalosnoj logici [glavnih državnih odvjetnika] Markovića i Novovića oni osjećaju veću opasnost od dostojanstvenog i legitimnog građanskog prosvjeda nego od otvorenog pritiska na Državno odvjetništvo i na sudove od krvožednih političara i koncerna ’Vijesti’, uz čiju su pomoć izveli puzajući državni udar uhićujući sve one koji su sudjelovali u [prijašnjem] procesuiranju pokušaja državnog terorizma [protiv tadašnje vlasti dok je predsjednik Vlade bio M. Đukanović].“ Ovakvim tretmanom uhićenog Katnića, istaknuo je Vlahović u ime CHO-a, dovodi ga se u situaciju opasnosti za život i [perfidno] potiče na samoubojstvo.

 

Pobjeda/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)