Agencije provjeravaju jesu li se u vojarni kod Mostara obučavale vehabije

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Državna policijska agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine provjeravaju navode da su na strelištu u vojarni Oružanih snaga BiH kod Mostara obuku gađanja provodili pripadnici vehabija kao i maloljetne djevojke, potvrdili su iz ministarstva obrane BiH.

“Mi još čekamo izvještaje SIPA-e i OSA-e. Sustav zapovijedanja u Oružanim snagama BiH već je pokrenuo procedure utvrđivanja činjenica i okolnosti, kao i povrede sigurnosti lokacije, povodom medijske informacije da su osobe povezane s vehabijskim pokretom vježbale gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, a među kojima su bile i četiri maloljetne ženske osobe”, rekao je u utorak za medije u Mostaru zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić.

Informaciju da su strelište vojarne Miralem Jugo, u sklopu Oružanih snaga BiH kod Mostara, koristili pripadnici vehabijskoga pokreta najprije su objavili lokalni mediji. Objavili su i fotografiju na kojoj se vide četiri žene, odjenute po islamskim propisima, na kojoj muškarci pucaju iz pištolja prema metama. Pozivajući se na neimenovane sigurnosne izvore mediji su naveli kako je fotografija nastala u veljači, te da se ovo strelište više mjeseci koristilo za obučavanje osoba bliskih radikalnim krugovima vehabija za koje nije vođena potpuna evidencija ulaska.

Oni su na strelište koje se nalazi u okviru vojarne dolazili uz odobrenje ministarstva obrane BiH koje je dozvolu za korištenje strelišta izdalo Streljačkome klubu Velež iz Mostara.

Galić pojašnjava kako je ministarstvo nedavno poništilo raniju odluku o privremenom ustupanju na korištenju strelišta na ovoj vojnoj lokaciji Streljačkom klubu Velež, što “znači da im se zabranjuje ulazak na lokaciju”.

Iz Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdili su kako vode istragu kako bi se utvrdio identitet osoba koje su koristile ovo strelište.

Tužiteljstvo BiH nije potvrdilo niti demantiralo da vodi istragu o ovome incidentu navodeći da “prati sve pojave i događaje u medijima i javnosti, koje mogu biti zanimljive s aspekta prikupljanja dokaza i informacija o potencijalnim opasnostima od terorističkih aktivnosti”.

Povezano

Zamjenik ministra traži istragu jer su vehabije vježbali u vojarni

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)