Featured Video Play Icon

NASA je objavila video letova helikoptera Ingenuity na Mars u posljednje tri godine

Vrijeme:1 min, 45 sec

Američka svemirska agencija NASA objavila je video koji prikazuje letove njenog helikoptera Ingenuity na Marsu, što je dokaz koliko je ova letjelica radila u protekle tri godine.

Video, koji je objavio NASA-in Laboratorij za mlazni pogon, pokazuje gdje je Ingenuity putovao tijekom svoja 72 leta do Crvenog planeta. U videu je svaki let povezan, a ukupna duljina letova koje je zabilježila letjelica teška 1,8 kilograma je 17 kilometara. To je 14 puta više od prvotnog plana.

Ingenuity je stigao na Mars u utrobi NASA-inog rovera Perseverance koji se u veljači 2021. spustio u krater Jezero. Letjelica je dizajnirana kao tehnološka demonstracija, no njezina je glavna zadaća bila dokazati mogućnost istraživanja Marsa iz zraka unatoč rijetkoj atmosferi ovog planeta, koja iznosi samo 1 posto u usporedbi s gustoćom Zemljine atmosfere.

Ingenuity je savršeno obavio glavnu misiju tijekom pet letova u proljeće 2021., nakon čega je krenuo u produženu misiju tijekom koje je služio kao izviđač roveru Perseverance u potrazi za znakovima života, kao i tijekom prikupljanja uzoraka, piše Klix.

Produžena misija također je trajala mnogo dulje od očekivanog, međutim, Ingenuity je doživio nesreću 18. siječnja, kada su mu propeleri oštećeni u grubom slijetanju. To znači da miruje i da više neće letjeti, ali nije “mrtav”. Sada radi kao meteorološka stanica i služi za testiranje tehnologije i prikupljanje podataka koji bi mogli pomoći budućim istraživačima Marsa.

Prikupljanje tih podataka uskoro će zahtijevati fizički sastanak na Crvenom planetu. Ingenuity sada prenosi sve svoje podatke putem Perseverancea, ali rover veličine automobila uskoro će nestati s horizonta, ostavljajući svog malenog partnera samog.

Uspjeh Ingenuityja mogao bi otvoriti put opsežnijem istraživanju Marsa iz zraka u budućnosti. Članovi tima misije već rade na dizajniranju veće i sposobnije letjelice koja bi mogla prikupljati razne znanstvene podatke o Crvenom planetu.

Mars nije jedina lokacija na kojoj NASA želi koristiti dron. Godine 2028. letjelica Dragonfly trebala bi biti lansirana prema Saturnovom divovskom mjesecu Titanu, koji sadrži jezera, mora i rijeke tekućih ugljikovodika. Dragonfly težak 450 kg “skakutat će” s mjesta na mjesto na Titanu, istražujući njegov okoliš i procjenjujući njegovu nastanjivost.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)