Ministrica odbacila najave da Plenković odlazi za šefa Europske komisije: “Oni koji ne mogu pobijediti na izborima se nadaju tome”

Vrijeme:1 min, 22 sec

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija u tehničkoj Vladi Hrvatske komentirala je u Splitu navode koji se pojavili u njemačkom Bildu da je Andrej Plenković potencijalni kandidat za šefa Europske komisije.

“Pojavljuju se svakakve insinuacije, ono što svi znamo jest da je predsjednik Vlade vrlo cijenjen u EU, međutim mi smo netom izašli iz izbornog ciklusa u kojem se natjecao za predsjednika Vlade”, kazala je Obuljen Koržinek i dodala:

“HDZ je dobio najviše glasova i mi smo potpuno posvećeni pregovorima i formiranju stabilne većine. Sve drugo su čiste spekulacije”. Ustvrdila je i da te teze vjerojatno provlače oni koji ne mogu pobijediti na izborima pa se nadaju da će Plenković otići, javlja Dalmatinski portal.

“Mislim da je svakome čast kad se ime predsjednika naše Vlade pojavljuje u takvim kombinacijama jer svjedoči o njegovom ugledu, ali i poziciji Hrvatske u EU, za što je on jedan od najzaslužnijih”, kazala je. Upitana je i hoće li ostati u kombinacijama za ministricu kulture ako Plenković formira Vladu.

“To je preuranjeno pitanje, svi smo dio tima, kad će se i kako složiti, ovisi o predsjedniku Vlade”. Predsjednica Europkse Komisije Ursula von der Leyen polako gubi potporu konzervativne grupacije europskih stranaka (EPP) za novi mandat na čelu, pisao je Bild.

Kako je napisao njemački tabloid u tekstu na koji se osvrnula ministrica kulture, na čelu Europske komisije mogao bi osvanuti hrvatski premijer Andrej Plenković, a kao potencijalni kandidat pojavio se i grčki premijer Kyriakosu Mitsotakisu.

I Plenković i Mitsotakis navodno su već izrazili interes za tu ponudu. Treba podsjetiti da se vijest o Plenkovićevom odlasku u Bruxelles svako malo pojavi u medijima.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)