Sastav 11. saziva Hrvatskog sabora

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Poznat je sastav novog saziva Hrvatskog sabora. Kroz njega će vas provesti novinarka Zrinka Grancarić.

Ukupno 19 stranaka imat će svoje predstavnike u 11. sazivu Hrvatskog sabora, što je 5 manje u odnosu na prošli saziv, odnosno najmanje u prošla tri. No i 2020. u Saboru je bilo manje stranaka, a konačni broj nastao je raskolom pojedinih opcija ili odlaskom pojedinaca.

Na desnoj strani sabornice 61 mjesto popunit će zastupnici HDZ-a. Među tih 61 su i njihovi koalicijski partneri iz prošlih mandata s kojima nastavljaju suradnju. Dva zastupnika HSLS-a, jedan HNS-a, jedan iz HSU-a, jedan HDS-a i nezavisna Marijana Petir. Trojicu zastupnika od 61 je izabrala dijaspora.

SDP-u su birači povjerili 42 mandata ukupno, a stranka je svoje koalicijske partnere nagradila s pet ulaznih mjesta na listama. Tako će ponovno u sabornici HSS, Glas i SIP imati po jednog predstavnika, odnosno Krešu BeljakaAnku Mrak Taritaš i Daliju Orešković, dok se Centar izborio za dvoje, obitelj Puljak.

S liste Domovinskog pokreta 14 zastupnika imat će pravo na riječ u velikoj dvorani Hrvatskog vojnog učilišta na Črnomercu, kamo se Sabor seli zbog obnove zgrade na Markovu trgu. Od tih 14 dva su partnera, stranka Pravo i pravda i Mislav Kolakušić, te uz već spomenutu Marijanu Petir jedini nezavisni zastupnik Željko Lacković.

Most će u 11. sazivu predstavljati 11 zastupnika. Dvoje su iz redova Hrvatskih suverenista, Vesna Vučemilović i Marijan Pavliček.

Platforma Možemo na izbore je izašla samostalno, njihove argumente zastupat će desetero zastupnika.

Preostala mjesta u sabornici zauzet će dva zastupnika IDS-a, dva Nezavisne platforme Sjever, jedan zastupnik Fokusa, i osam predstavnika nacionalnih manjina.

Biračka mjesta su zatvorena, čekamo konačne službene rezultate i konstituiranje Sabora.

Zasad je samo 37 saborskih zastupnica, što je i dalje daleko ispod ravnopravnih 50%.

Znatan broj zastupnika debitira u saborskim klupama, u odnosu na prošli saziv 61 je novo ime, s tim da neki imaju saborsko iskustvo iz starijih mandata.

Konačan sastav Sabora dobit ćemo nakon sastavljanja Vlade, odabira ministara i državnih tajnika, kao i naravno izbora zamjena za one koji su osvojili saborske mandate, ali imaju nespojive dužnosti, poput župana i europarlamentaraca.

 

vijesti.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)