SVETAC DANA “Sveti Anicet, papa”

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

17. travnja

Sirijac, borac protiv gnosticizma.

Danas slavimo svetog Aniceta, rimskog papu.

Anicet je rođen u Homsu u Siriji, nepoznate godine. Otac mu se zvao Ivan. Ne zna se ni koliko je dugo bio papa, ali većina znanstvenika smatra da je papinsku službu obavljao od oko 155. do 166. godine. Naslijedio je papu Pija.

U ono doba, rimska je kršćanska zajednica bila podijeljena oko pitanja Kristove naravi. U Rimu je u to doba djelovao neki gnostik Cerdo. Gnostici su tvrdili da posjeduju pristup skrivenom znanju, gnozi, koje im daje pravo da drugačije od službene Crkve tumače evanđelja i poslanice. Cerdo je bio i dualist, te je tvrdio da postoje dva jednaka božanska bića, Bog i Sotona. Sotona je tvorac i vladar materijalnog svijeta, dok je Bog stvorio i vlada duhovnim svijetom. U Rimu je imao brojne pristaše, dok su ga papa Anicet i krug oko njega smatrali heretikom.

Glavni događaj Anicetova pontifikata bio je posjet Polikarpa iz Smirne Rimu. Polikarp je bio izuzetno cijenjen među kršćanima, jer je kao mladić upoznao apostola Ivana. Polikarp je došao u Rim raspraviti s papom različite datume proslave Uskrsa na Istoku i Zapadu. Dok su Polikarp i većina kršćana Istoka slavili su Uskrs na židovsku Pashu, bez obzira na dan u tjednu na koji bi pala, dotle su na Zapadu slavili Uskrs prve nedjelje nakon proljetnog uštapa. Ni nakon duge rasprave Anicet i Polikarp nisu se mogli dogovoriti, ali su se rastali kao prijatelji zadržavši svatko svoj stav. Složili su se u mnogim drugim teološkim pitanjima, što bi i danas moglo biti uzorom pravoslavnima i katolicima. Anicet je prema predaji pretrpio mučeništvo, vjerojatno 20. travnja, ali za to nema dokaza.

 

hkm.hr/Hrvatsko nebo